De hele dag door heb je te maken met externe en interne invloeden die je uit balans brengen. De externe invloeden zijn die dingen die van buitenaf op je afkomen. De automobilist die je afsnijdt, je kinderen die niet op willen schieten als je ze op tijd op school wilt hebben, de kritiek van een collega waarmee je moet samenwerken. De interne invloeden zijn de stemmetjes in je hoofd die je te pas en te onpas vertellen hoe stom je dat wel niet hebt aangepakt, hoe onhandig je bent en dat jij het ook helemaal niet waard bent om… (vul hier zelf maar in wat jouw stemmetje je allemaal vertelt).
Het is als een tuimelaar die elke keer een zetje krijgt. Als je goed gecentreerd bent kom je uiteindelijk weer in balans uit. Het lukt je ook sneller om je balans weer te vinden.
Voor de een is dat lastiger dan de ander. Sommige mensen komen door drukte en stress niet meer in het centrum uit maar balanceren continu rond het omvalpunt. Herken je de punten hieronder die je makkelijk uit je balans brengen? Ik maak daarna de vergelijking hoe je vanuit de filosofie van aikido naar deze situaties zou kijken.
1. Dingen persoonlijk opvatten.
Je vriendin reageert bijvoorbeeld niet gelijk op de email die je hebt gezonden. Voor dat je het weet zit je te piekeren wat je fout gedaan zou kunnen hebben en of ze je nog wel leuk vindt. Meestal is er niets aan de hand en heeft die vriendin het onverwacht wat drukker.
Binnen de filosofie van de aikido (Japanse verdedigingskunst) reageer je pas op het moment dat je wordt aangevallen. Als er geen dreiging is, er geen negatieve energie op jou is gericht, is het niet nodig iets te ondernemen. Veel dingen die gebeuren zijn niet voor jou als persoon bedoeld. Laat je dus niet uit balans brengen door een mogelijke dreiging die zich met name in je eigen hoofd bevindt.
2. In de verdediging gaan.
Niets lastiger dan in balans te blijven als iemand het niet met je eens is of kritiek heeft op je manier van werken. De eerste neiging is vaak om de tegenaanval in te zetten door jezelf te verdedigen. Je gaat argumenten benoemen om de ander te overtuigen van jou gelijk. Dit brengt je eerder uit balans dan wanneer je blijft luisteren, vragen stelt en de inbreng van de ander op prijs stelt.
Als we fysiek aangevallen worden is de eerste neiging om ons schrap te gaan zetten en aan te spannen. Als je daarmee de aanval opvangt word je zelf eerder uit balans gebracht. Het doel van aikido is zo ontspannen mogelijk te blijven en je te verbinden met de aanvaller. Dit zorgt ervoor dat je zelf in balans blijft en controle houdt over je eigen reacties en de situatie.
3. Vasthouden aan je overtuigingen.
Als je vast blijft houden aan je overtuigingen is het lastig om flexibel te zijn. Je sluit je af voor informatie die je zou kunnen gebruiken. Voor andere mensen wordt het ook minder fijn om met je om te gaan. Hierdoor kom je uiteindelijk meer alleen te staan wat je ook weer uit balans haalt.
Iedere uke, degene die aanvalt binnen aikido, is anders. Dat betekent dat ik me steeds moet aanpassen aan hoe die persoon reageert op wat ik van plan was te doen. Als ik kost wat kost mijn techniek wil blijven doorzetten terwijl uke teveel weerstand kan opbouwen moet ik veel kracht en spierspanning gebruiken. Als ik blijf luisteren, voelen wat er gebeurt kan ik zelf gebruik maken van de tegenwerking van uke. Dit betekent voor mij dan wel dat ik een andere techniek moet inzetten dan ik van plan was en van richting moet veranderen.
4. Niet bewust zijn.
Als je niet open en bewust bent neem je veel minder informatie op uit je omgeving. Misschien is je kind al een paar dagen verdrietig maar heb je dat niet gemerkt doordat je in alle drukte jezelf hebt afgesloten. De woede aanval die daarop volgt komt dan als een verrassing en brengt je van je stuk.
Binnen aikido train je om je voortdurend bewust te zijn van je omgeving. Hierdoor leer je te anticiperen op wat er in je omgeving gebeurt en je niet te laten verrassen. Het is een van de moeilijkste aspecten. Waar het om gaat is dat je open en nieuwsgierig in het leven staat om zo mee te kunnen bewegen.
5. In je hoofd zitten.
Ons hoofd is hartstikke druk de hele dag. We moeten nadenken over wat er allemaal gedaan moet worden op de dag. Daarnaast bekritiseren en beoordelen we onszelf en zijn we allerlei scenario’s aan het bedenken voor hoe we dat gesprek met die vervelende collega gaan doen. Als hij dit gaat doen dan doe ik dat of dat als zij dat gaat zeggen dan zeg ik dit. Eigenlijk zorgt dit punt voor alle hierboven genoemde reacties. Als je aandacht een groot deel van de dag in je hoofd zit ben je fysiek snel uit balans. Je vat kritiek sneller persoonlijk op, gaat bij voorbaat al in de verdediging, bent minder flexibel in je overtuigingen en bent minder bewust van je omgeving.
Zodra je binnen aikido in je hoofd gaat zitten, gaat bedenken wat je wilt doen of hoe goed het er moet gaan uitzien, ben je altijd te laat en uit balans. Een van de basisvoorwaarden om op tijd te kunnen reageren, flexibel te zijn en te kunnen blenden met de aanval is om gecentreerd te zijn. Dit betekent dat je je aandacht en focus in je centrum kan blijven houden, ook onder lastige omstandigheden.
In 4 tips om uit je hoofd te komen lees je wat je kunt doen om je hoofd meer tot rust te brengen. Heb je behoefte om dit in de praktijk te leren en te kunnen toepassen houd dan de aankondiging voor de nieuwe basistraining in september in de gaten!
Neem een moment en laat me, hieronder, weten welke dingen jou uit balans brengen. Welke uitdagingen ervaar je bij het houden van jouw persoonlijke balans?