5 tips om jezelf sterker neer te zetten

kitochange.nl | foto

Wist jij dat je lichaamshouding of gezichtsuitdrukking invloed heeft op je stemming en emoties? Dat daardoor je fysiologische processen in je lichaam beïnvloed worden? En dat die fysiologische veranderingen je interactie met anderen bepaalt?

Vergroot je lichaamsbewustzijn

Dit betekent dat je door bewust te worden van je lichaam sterker kunt overkomen in je sollicitatiegesprek, het lastige gesprek met je baas, de presentatie voor een grote groep en je eigen gemoedstoestand kunt beïnvloeden. Als je verder leest geef ik je tips om jezelf zekerder te voelen in het contact met anderen en in spannende situaties.

Stel je eens iemand voor die onzeker is. Welke lichaamstaal zal die persoon laten zien? Hoe zal degene zijn hoofd houden, welke positie neemt zijn lijf aan, hoe houdt hij zijn armen en benen? En welk beeld krijg je bij iemand die zeker van zichzelf is? Dat zal er waarschijnlijk anders uitzien! We hebben allemaal wel eens ervaren hoe je lichaamshouding verandert als je je verdrietig, onzeker of bang voelt of als je blij en zeker van je zaak bent. Daarbij gaan we er vanuit dat je lijf beïnvloed wordt door je emotie.

Je lichaam bepaalt je emoties

Uit onderzoeken komt echter steeds meer naar voren dat ook het omgekeerde waar is. Door een zelfverzekerde houding aan te nemen ga je je krachtiger voelen en gaat je stressniveau naar beneden.  Paul Ekman, hoogleraar in de psychologie, ervaarde dat hij na een dag oefenen met verdrietige gezichtsuitdrukkingen zich zeer droevig was gaan voelen. Hetzelfde gebeurde bij andere emoties. Nieuw onderzoek van sociaal psycholoog Amy Cuddy toont dat het aannemen van een ‘power-pose’ invloed heeft op je interactie met andere mensen.

Wat kan jij doen om jezelf sterker in je schoenen te zetten? Lees de volgende 5 tips.

1. Word je bewust waar je spanning vastzet in je lijf

Als iets spannend is of als je twijfelt of je onzeker voelt bouw je spanning op in je lichaam. Door deze spanning kan je minder goed reageren op wat er gebeurt. Je zet je letterlijk en figuurlijk vast. Door te voelen waar jij jezelf vast zet en die spanning bewust los te laten ben je beter in staat de situatie open aan te gaan.

2. Breng je aandacht naar je centrum

Door je aandacht naar de plek een paar centimeter onder je navel te brengen wordt je hoofd helderder. Je kan de situatie dan beter waarnemen en wordt minder gehinderd door allerlei onnodige gedachten, zoals ‘geef ik wel de goede antwoorden’, ‘verwoord ik  mezelf wel goed’ of ‘vinden ze mijn praatje wel interessant’.

3. Adem een aantal minuten in een constant ritme

Je ademhaling heeft invloed op de spanning in je lichaam. Door een paar minuten een constant ademritme aan te houden kan je lichaam ontspannen en wordt je hoofd rustig. Je kan 5 tellen inademen en 5 tellen uit of 5 in en 7 uit. Zoek een ritme dat voor jou prettig is en houdt dit een tijdje vol.

4. Neem 2 minuten een ‘power-pose’ aan voordat je de spannende situatie aangaat

Een ‘power-pose’ houdt in dat je jezelf groot maakt. Je staat of zit rechtop, houdt je handen in je zij of boven je hoofd en hebt je benen uit elkaar en stevig op de grond. Houd deze positie 2 minuten aan. Het veranderen van je houding heeft invloed op hoe je over jezelf denkt en je verhoudt tot de wereld om je heen.

5. Fake it until you ‘become’ it

In het begin van het blog vroeg ik je een beeld te vormen van iemand die zelfvertrouwen uitstraalt. Door zelf deze houding aan te nemen en steeds te herhalen als je iets spannends moet doen zal je merken dat je steeds zekerder wordt. Net zoals Paul Ekman zich verdrietig ging voelen door de hele dag te oefenen met een verdrietige gezichtsuitdrukking. Alleen pak jij het nu positief aan!

Wat doe jij om je zekerder te voelen in spannende situaties? Deel hieronder je tips en help daarmee anderen om zich zekerder te kunnen voelen.

Wil je tips in de praktijk ervaren? Kom dan naar de introductie Embodied ExplorationTM. Tijdens deze introductietraining in fysieke bewustwording ervaar je hoe je deze en andere oefeningen in de praktijk kunt gebruiken.

Over Karin

Portret Karin Karis | Ki to Change

Meer dan 30 jaar ervaring in het werken met mensen tijdens transformatie. Een ongebreidelde interesse in de neurofysiologie achter leiderschap.  Al meer dan drie decennia op de mat om de principes en filosofie van de Japanse verdedigingskunst aikido te bestuderen. 

Die kennis brengt ze samen zet ze in om bij te dragen aan een vriendelijke en duurzame wereld.

Nieuwsbrief

lees meer

aanbod