Inspiratie

Ik geloof dat het leven leuker is als je blijft groeien en leren. En om dat te kunnen blijven doen is het in mijn ogen belangrijk je te laten inspireren en je te blijven verwonderen. Voor mij is dat een bron van positieve energie.

Op deze pagina wil ik met jullie delen wat mij inspireert, blij maakt of heeft laten groeien.

Boeken | Interviews | Wetenschap | Inspirerende filmpjes

BOEKEN

Leadership dojoToen ik dit boek las viel alles op zijn plek. Alle ideeën die in mijn hoofd zaten als losse flarden kwamen opeens samen. Veel van de principes die ik ontwikkeld heb zijn geïnspireerd door dit boek en de andere boeken die Richard Strozzi Heckler geschreven heeft. Tijdens mijn tijd in Californië heb ik zijn dojo bezocht en aikido met hem mogen trainen.

The intuitive body - Wendy PalmerDit boek van Wendy Palmer geeft inzicht in hoe je de principes van aikido buiten de mat vorm kan geven. Het was een van de eerste boeken die ik daarover las en heeft me geïnspireerd bij het ontwikkelingen van mijn methode.

Ik heb een aantal weken bij haar in de dojo mogen trainen. Haar stijl en manier van lesgeven is bijzonder en heeft me geholpen mezelf op een ander niveau als aikidoka te ontwikkelen.

Embodied LeadershipPete Hamill is een student van Richard Strozzi Heckler en heeft zijn werk naar Europa gehaald. Zijn boek geeft veel inzicht in de onderliggende neuropsychologie van Embodied Leadership. Hij beschrijft hoe Embodied Leadership essentieel is voor het ontwikkelen van jezelf en je leiderschap. Hieronder vind je een interview met Pete waarin hij meer verteld over de inhoud van zijn boek en het belang van somatics.

The way of aikido - George LeonardGeorge Leonard is de pionier als het gaat om het toepassen van aikido in het dagelijks leven. Dit boekje is een must-read als je daarin geïnteresseerd bent. Hij schrijft makkelijk en deelt op eenvoudige manier zeer mooie inzichten die je aan het denken zetten over hoe je in het leven staat.
 

INTERVIEWS

Richard Strozzi Heckler

Richard is de autoriteit op het gebied van somatics, embodiment en leiderschap. Hij is oprichter van het Strozzi Institute en werkt al meer dan 40 jaar met groepen, individuen en organisaties. Hij is schrijver van diverse boeken waaronder ‘The leadership dojo’, ‘Anatomy of change’ en ‘The art of somatic coaching’. Ik interview heb over somatics en de rol die het kan spelen in organisaties en de maatschappij.

The art of somatic coaching. Trailer (3 minuten)
The art of somatic coaching. Gehele interview (20 minuten)

Pete Hamill

Pete heeft het boek Embodied Leadership geschreven. Het interview dat ik met hem hierover had vind je hieronder in 5 delen. Het interview is in het Engels.

Deel 1: Wat is de meest effectief manier om een goede leider te worden?  (7.42 min)

Deel 2: Waarom moet je als leider keuzes te maken? (13.38 min)

Deel 3: Wist jij dat je voor goed leiderschap contact met je lichaam nodig hebt? (9.43 min)

Deel 4: Hoe ongemakkelijkheid bij leiderschap hoort (10.09 min)

Deel 5: Hoe embodiment je de mogelijkheid geeft nieuw gedrag te oefenen (9.59 min)

WETENSCHAPPELIJKE ACHTERGRONDEN

 

Amy Cuddy

Amy Cuddy is een Amerikaans sociaal psycholoog. Zij is als professor verbonden aan de Harvard Business School en doet onderzoek naar hoe mensen elkaar beoordelen en beïnvloeden. De onderwerpen waar ze onderzoek in doet gaan over emoties, macht, non-verbaal gedrag en het effect van sociaal omstandigheden op hormoonniveau. Daaruit blijkt onder andere dat je lichaamshouding en beweging direct invloed heeft op je hormoonspiegel en daarmee op hoe je op andere overkomt. De TED talk die zij daarover gehouden heeft is ondertussen al meer dan 16 miljoen keer bekeken.

Uitleg over het effect van de powerpose

Haar TED talk over dit onderwerp.

 

Brené Brown

Ik ben groot fan van Brené Brown. Niet alleen vanwege de boodschap die ze brengt maar ook vanwege haar humor en zelfspot. Brené is professor aan de Universiteit van Houston. Zij doet met name onderzoek naar kwetsbaarheid, moed, zelfwaarde en schaamte. Haar belangrijkste boodschap is dat om echt verbinding te maken met jezelf en de mensen om je heen kwetsbaarheid een essentieel onderdeel is. Zij heeft meerder boeken geschreven en twee TED talks gegeven die een absolute hit zijn op internet.

Vulnerability sounds like truth and feels like courage.
Truth and courage aren’t always comfortable, but they’re never weakness

Haar TED talk over De kracht van kwetsbaarheid

Haar TED talk over Schaamte

 

Shawn Achor

Mooie TED talk over hoe een positieve kijk op het leven het succes van je leven, je werk of je bedrijf bepaald.

The happiness advantage: linking positive brains to performance

 

Kelly McGonigal

Kelly McGonigal is psychologe en is werkzaam aan de universiteit van Stanford waar ze onderzoek doet naar stress. In haar onderzoeken vond zij dat stress helemaal niet slecht hoeft te zijn. Dat het ons zelf sterker, slimmer en gelukkiger maakt – als we het kunnen leren omarmen. Bekijk haar TED-talk en leer hoe jij stress tot vriend kan maken.

How to make stress your friend

INSPIRERENDE FILMPJES

Take a seat – make a friend!

The power of words

77 and the oldest female bodybuilder