Mijn ervaringen als teamleider

IMG_1819Het werken in teams tijdens de School of Embodied Leadership was een belangrijk onderdeel. Er waren dus veel teamopdrachten die in hoeveelheid en uitdaging toenamen. Het functioneren van het team werd dus steeds belangrijker. Elke dag was iemand van ons de teamleider. De taak van de teamleider was om te communiceren wat ons die dag te wachten stond, zorgen dat het team op tijd aanwezig was en in de gaten te houden hoe het met iedereen ging. Gedurende de dag waren er meerdere vergaderingen met de cursusleiding om te horen waar we aan moesten werken en persoonlijke proces te bespreken.

Ik was op de derde dag aan de beurt. We hadden elkaar als team ondertussen dus al een beetje leren kennen, wisten de commitments van elkaar en waar iedereen zijn persoonlijke uitdaging had. Ik mocht dus met een team aan de gang dat zich al had gevormd. Dat was een lekkere uitgangspositie.
Aan het begin van de training werd ons gevraagd hoe we ons als leider zouden willen laten zien. Dit waren de punten die voor mij belangrijk waren:

  • duidelijk zichtbaar zijn maar zonder te veel aanwezig te zijn.
  • faciliteren en niet domineren
  • de onderlinge verbinding versterken
  • concreet en praktisch zijn

Het was een behoorlijke uitdaging en ook interessant om te ervaren wat er met me gebeurde gedurende de dag. Het waren erg volle dagen. Van 7 tot 9 waren we voortdurend in een groepsproces aan de slag. In de pauzes moest er vaak gewerkt worden aan opdrachten. Als teamleider had je in die pauzes dan ook nog de vergaderingen en moest je daarna je team ‘brieven’. Het leek wel een dag op kantoor…. Het was zaak goed te plannen, focus te behouden, prioriteiten te stellen en keuzes te maken.

Mijn ervaringen

Het gevoel minder betrokken te zijn
Ik dacht dat ik als teamleider een zichtbare rol zou hebben. Maar tijdens de dag kwam ik erachter dat ik juist het gevoel had minder betrokken te zijn bij het team. Door mijn vergaderingen was ik een groot deel van de pauzes niet aanwezig. Mijn team was gelukkig goed zelfredzaam en werkte zeer zelfstandig aan de dingen die moesten gebeuren. Maar door mijn afwezigheid maakte ik dat proces niet mee en dat was gek om te voelen. Ik kwam erachter dat leider zijn een gevoel van eenzaamheid kan oproepen.

Geloofwaardigheid is erg belangrijk
Hoewel ik zelf het gevoel had minder betrokken te zijn merkte ik dat ik als leider wel heel belangrijk was voor het team. Ten eerste natuurlijk omdat ik belangrijke informatie aan ze doorspeelde. Maar ook omdat ik voelde dat ze ook werkte voor mij. Als je als leider geloofwaardig en aanwezig bent, werkt het team om zichzelf een plezier te doen maar ook om hun leider te ondersteunen in het gehele proces. Het wordt een gedeelde verantwoordelijkheid dat je als team goed presteert. ‘They had my back’, zoals we het daar noemde. Net als ik ervoor zorgde er voor hen te zijn en te zien of ze iets nodig hadden.

Focus en prioriteiten
Ik merkte in de drukte dat ik het best lastig vond om goed te focussen. Dat is niet nieuw, sinds ik voor mezelf ben begonnen is dat een van mijn grootste worstelingen. Ook hier merkte ik dat weer. Door de tijdsdruk was het belangrijk het overzicht over alles te behouden om efficiënte keuzes te maken. En dat lukte niet altijd. Daardoor kon ik een van de opdrachten die we die dag in de pauze moesten doen, namelijk schriftelijk feedback geven aan je teamleden, niet afkrijgen. Het feit dat ik dat daarna niet op een ander moment heb gedaan, ook al was ik heel moe en wilde ik even relaxen, viel me dan van mezelf wel weer tegen.

Mijn conclusie

IMG_1897Wat ik zelf meeneem uit deze ervaring is dat het als leider belangrijk is aanwezig en beschikbaar te zijn. Van belang is om je team van goede informatie te voorzien en ze te laten weten waarvoor ze het doen, ‘for-the-sake-of-what’.
De rol van leider kan betekenen dat je in eerste instantie minder betrokkenheid voelt omdat je niet bij het proces van je team betrokken bent. Als het goed is kunnen zij namelijk zelfstandig aan het werk als ze weten waar ze aan werken en waar ze het voor doen. Je bent echter wel degelijk van belang. Want door vertrouwen te geven, er te zijn en te voelen of en wat er nodig is stimuleer je het team het beste uit zichzelf te halen.
Zeker als teamleider is het essentieel je zaakjes goed op orde te hebben. Goede aantekeningen maken, duidelijk rapporteren, op een rij hebben waarmee prioriteiten liggen en een goede tijdsinschatting kunnen maken zijn van levensbelang om ontspannen en succesvol te kunnen werken.

Een zeer waardevolle ervaring die me weer veel inzicht in mijn eigen patronen heeft gegeven maar ook inzichten heeft gegeven welke dingen belangrijk zijn voor een goed functioneren team.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.