Meditatie is bewust worden van je shape

Werken aan aandacht en lichaam

ZazenGek, ik had gedacht dat het in zo’n lange meditatieweek met name om de geest zou gaan. Maar kwam er achter dat het, naast aandacht, met name om het lichaam gaat. In ieder geval bij mij.
Zoals ik in mijn vorige blog al schreef kreeg ik een scherpe geconcentreerde pijn in mijn linker schouderblad. Vaak al na 10 minuten zitten. En dan is 45 minuten best lang.

Een groot deel van de week ben ik eigenlijk bezig geweest om met dit fysieke ongemak om te gaan. Mijn grootste inzicht: dat bewustwording van je ‘shaping’, in meditatie een belangrijke rol speelt. Waarbij ik ‘shaping’ zie als de manier waarop je jezelf in het leven neerzet. De manier waarop je naar het leven kijkt is daarmee gekoppeld aan hoe zich dat uit in je lichaamshouding en manier van bewegen. Ik zal proberen om aan de hand van mijn ervaringen uit te leggen wat ik daarmee bedoel.

Adem en aikido

Terug naar de pijn. Tijdens een van de vraag en antwoordsessies vroeg ik wat goede manieren waren om met de pijn om te gaan. Eén daarvan was om je adem te gebruiken en vandaar uit te verbinden met de pijn. Door met iets tegendruk en langer uit te ademen kon ik mijn aandacht beter mijn adem houden. Ik kon het zitten wel iets langer volhouden maar de pijn bleef.

De bewegingssessie in de middag bleek echter meer oplossingen te bieden. We deden een oefening die ik kende van aikido. Je wordt vastgepakt bij je pols. De bedoeling is dat je het gewicht van je arm in de greep van de ‘aanvaller’ legt. Door die ontspanning verbindt je je optimaal met degene die je vastpakt.
In de zitsessie die we daarna deden ben ik met dit fysieke gevoel gaan werken. Ik stelde me voor dat de intense pijn in mijn schouderblad een hand was die mijn pols vastpakte en dat ik daar in leunde en contact maakte met de pijn. Het pijnpunt werd opeens veel warmer en ging tintelen. De pijn verplaatste en werd veel minder, was zelfs geregeld afwezig.

Pijl door het hart

PijlpuntTijdens de individuele sessie met Richard Strozzi Heckler hadden we het over de pijn. Hij vroeg waar het punt van de pijn uitkwam als ik het projecteerde aan de voorkant. Het bleek dat de lijn precies door mijn hart ging. De visualisatie die ik daarbij kreeg was die van een pijl die door mijn hart geschoten was en waarvan de punt aan de achterkant mijn schouderblad raakte. Ondanks deze visualisatie kon ik de pijl door mijn hart niet voelen.

Tot dat ik op een van de laatste dagen een ontdekking deed ten aanzien van mijn zithouding. Ik kwam erachter dat ik mijn hoofd de hele tijd iets schuin naar rechts hield in plaats van recht vooruit. Toen ik dit corrigeerde voelde ik weerstand in mijn nek en de neiging om gelijk weer terug te gaan naar de vertrouwde, en voor mijn hersenen rechte stand, van mijn hoofd. Toen ik echter volhield voelde ik de linker kant van mijn lichaam heel groot worden. Opeens voelde ik ook de pijl door en pijn in mijn hart, het voelde open en kwetsbaar. De indringende krijs van een roofvogel die op dat moment langs vloog kwam recht naar binnen. Het bijzondere was dat ik plotseling heel veel ruimte in het gebied tussen mijn schouderbladen ervoer en de pijn in mijn schouderblad totaal was verdwenen. En nog opmerkelijker was dat de nekpijn waar ik al een paar maanden last van had opeens weg was. Geen bewegingsbeperking en pijn meer….

Zitten is bewust worden van je ‘shape’

Door al deze dagen te zitten, langzaam te lopen en heel bewust met mijn lijf bezig te zijn voelde ik welke houding mijn lichaam had aangenomen als reactie op dingen. In mijn ‘shaping’ ben ik van dingen weg gaan kijken. Welke dingen zijn dat geweest? Wat representeert zich in de linker kant van mijn lichaam? Ik weet het nog niet heel precies maar voel wel dat er dingen subtiel aan het veranderen zijn. Sinds ik dit heb ontdekt ben ik bewust mijn hoofd recht aan het houden. Ik voel dat ik daardoor letterlijk anders naar dingen kijk. Hoe dat dingen gaat veranderen weet ik nog niet. Merk al wel dat het invloed heeft op mijn aikido. Als ik erop let, merk ik dat ik stabieler ben, meer open en flexibeler.

 

6 reacties op “Meditatie is bewust worden van je shape

 1. Ik stuur je een grote grijns. Mooi hoe je het verteld en beleefd, heel toegangelijk en puur.

 2. Hoi Karin,

  Heel gaaf stukje! Mooi beschreven: openhartig, kwetsbaar en intens. En een prachtige overwinning! Ben trots op je. Volgens mij beleef je een hele mooie en goede tijd. Kijk uit naar je volgende post.

  Veel liefs,

  Felix

 3. Wat een bijzondere ervaring moet dat zijn geweest, met die roofvogel.

  • Ha Francine,
   Ja, dat was heel mooi en intens. Bijzonder om te ervaren hoe zo iets ‘kleins’ zoveel impact kan hebben en binnenkomt. Het was zo’n ervaring die voor mij erg binnenkwam maar waarvan ik me afvraag of anderen die schreeuw van de vogel überhaupt gehoord hebben…

 4. Prachtig om te zien om van het “vooruit plannen”, het denken wat je in het begin had tijdens de meditatie over bent gegaan naar dat bewustzijn van je lichaam.
  Ook wonderlijk dat zo’n kleine aanpassing zo’n groot effect heeft en dat het allemaal in jezelf zit. Echt, eigenlijk te bizar voor woorden.
  Afgelopen zondag een uur stil gezeten en ik voelde me heel helder en puur. Een week lang moet wel een heel verhelderend effect hebben.

  Je schrijft je verhaal inspirerend.

  Liefs,
  Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.