Je lichaam heeft drie dimensies

Een belangrijk terugkerend onderdeel in de trainingen die ik nu aan het volgen ben is het werken met drie dimensies is je lijf. Namelijk die van lengte, breedte en diepte. Elke ochtend starten we de sessies met centreren in deze drie dimensies. En gedurende de dag komen ze in alle oefeningen weer terug.

Lichaamsvlakken

Hoe zit het met de dimensies?

Door wat we meemaken in ons leven reageert je lichaam door te reiken, terug te trekken of zich te wapenen tegen de wereld (lees daarover meer in Wat is somatics). En dat doen we in deze 3 dimensies. Het is de manier waarop je lichaam zich verbindt met de wereld om je heen. Je kan je bijvoorbeeld lang maken om zo je hoofd boven water te houden, je klein maken zodat je niet opvalt of je borst opzetten om niet geraakt te worden. Zoals ik al eerder vertelde vormt je lichaam zich naar die gebeurtenissen waardoor je je eigen ‘shape’ hebt waarmee je je levensverhaal vertelt. Vaak is die ‘shape’ niet helemaal in balans. En we kunnen dat terugvinden in de 3 dimensies.

Lengte

Het centreren in lengte betekent jezelf in volle lengte neerzetten. Het is het contact tussen hemel en aarde, het spirituele en het aardse. Vanuit je centrum verleng je je energie omhoog én geef je je gewicht over aan de zwaartekracht waardoor je lijf kan ontspannen.

De dimensie van lengte staat voor eigenwaarde. Het kunnen zijn en laten zien wie je bent. Compensaties in deze dimensie zijn aanpassingen op het mogen zijn wie je bent. Het uit zich bijvoorbeeld in een slappe, ingezakte houding in bijvoorbeeld schouders of buik/heup gebied. Maar het kan ook zijn dat je houding juist rigide is en je jezelf groot houdt door bijvoorbeeld veel spanning in je nek en schouders op te bouwen.

Breedte

De breedte is de sociale dimensie. Het staat voor je verbinding met de wereld en mensen om je heen. Hoe maak je contact met anderen, durf je jezelf te openen, kan je uitreiken naar anderen? De breedte dimensie begint bij het leren voelen van de zijkanten van je lichaam. Wat zijn de uiterste grenzen van je lijf, waar je contact maakt met de buitenwereld? Vaak voelen we deze grenzen niet eens meer en is de eerste stap daar weer contact mee te maken. Daarna kan je werken aan het vergroten van je breedte dimensie naar buiten.

De manier waarop de breedte dimensie uit balans kan zijn is dat je je smal maakt, je borstkas klein maakt, je armen dicht bij je lichaam houdt en je schouders naar voren komen. Het is dan lastig jezelf te openen en echt contact te maken. Het kan ook andersom. Je bent te open, waarbij het lastig is je grenzen te bewaren en bij jezelf te blijven. De grenzen van je lichaam zijn dan vaak zacht en weinig gedefinieerd.

Diepte

Deze dimensie gaat om het verleden, heden en toekomst. Je rug en de ruimte achter je staat voor het verleden. Alles wat je heeft gebracht waar je nu bent. Dat is je afkomst, al je ervaringen maar ook de vaardigheden die je daardoor hebt opgebouwd. Je achterkant verbindt je via het heden, je lijf, met de toekomst. De voorkant van je lichaam en de ruimte voor je. Dit is de ruimte van mogelijkheden, vernieuwing. Bij sommige mensen neigt het lichaam naar achteren. Zij houden zich vaak vast aan het verleden. Ze kunnen moeite hebben nieuwe dingen aan te gaan, mogelijkheden te zien. Ze houden vaak vast aan hun ‘verhaal’ en zien dat als een vaststaan gegeven. Terwijl anderen juist teveel naar voren neigen. Ze lopen als het ware achter zichzelf aan en zijn daardoor ook niet in balans. Ze missen de grond om te voelen waar ze zijn en daarbij stil te staan. Ze hebben vaak meer moeite het heden te waarderen en daar dankbaar voor te zijn.

Op zoek naar onbalans

Door je bewust te worden van deze dimensies kan je op zoek naar onbalans in je lichaam en daarmee de manier waarop je je verbindt met de wereld om je heen. In somatics werk je aan balans door een stevig centrum te ontwikkelen en van daaruit te werken aan meer balans. Door steeds weer te centreren in lengte, breedte en diepte ga je steeds beter voelen hoe je lichaam zich heeft gevormd in de drie dimensies. Het veranderen van deze patronen zorgt voor andere en meer mogelijkheden om te reageren op de wereld om je heen.

Veel daarvan kan je zelf al ontdekken als je goed oplet en het principe van zwaartekracht snapt. Maar veel van onze patronen zijn verborgen voor onszelf omdat ze natuurlijk voelen en een aanpassing voelt als iets dat niet klopt.

Een voorbeeld daarvan is het verhaal dat ik vertelde in Meditatie is bewust worden van je shape. Ik kwam erachter dat ik mijn hoofd schuin naar rechts hield maar was me daar nooit eerder van bewust. Toen ik mijn hoofd in een neutrale positie draaide voelde het alsof dat niet klopte en voelde ik veel spanning in mijn spieren. Daarom hebben we anderen nodig die ons helpen om ons bewust te maken van uitingen in ons lichaam die niet overeenkomen met waar we voor willen staan.

Wat merk jij?

Ik ben benieuwd wat je in je eigen lichaam merkt als je je bewust wordt van deze drie dimensies. Leuk als je dat wilt delen! En roept het blog vragen op… stel ze gerust hieronder. Het is inspirerend voor mij om op deze manier informatie uit te wisselen!

Binnenkort ontvang je een MP3 met een geleide lengte, breedte en diepte oefening waardoor het makkelijker wordt om te voelen waar je jezelf corrigeert tijdens de oefening. Dit zijn belangrijke aanknopingspunten om op zoek te gaan hoe jij jezelf letterlijk neerzet in deze wereld.

Een reactie op “Je lichaam heeft drie dimensies

  1. Ik ben benieuwd naar deze oefening want ik herken wat je zegt. Dat wil niet zeggen dat het altijd lukt om dit te voelen. De laatste weken heb ik me in het werk ‘groot gehouden’. Niet genoeg in contact met mijn zachtheid. En ik werd rigide met als gevolg dat nu mijn nek, hoofd en schouders helemaal vastzitten. Auw! Maar ik heb wel weer wat geleerd: of deze functie past niet bij me, of ik moet leren om meer bij mijzelf te blijven in deze functie. We zullen zien 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.