Core contractions

Bodywork

Anatomie Vandaag over core contractions: de voorkeurspatronen waarin je reageert op de wereld.
Als onderdeel van het traject hier wordt het aangeraden om bodywork te doen. In het blog over de 31-jo kata schreef ik al dat somatics, het werken aan verandering via en door je lichaam, bestaat uit 3 processen.

 • Fysieke bewustwording
 • Fysieke opening
 • Fysieke oefening

Deze verschillende processen volgen elkaar niet op maar beïnvloeden elkaar en lopen door elkaar heen. Je werkt dus tegelijkertijd aan verschillende processen. Bodywork, dat gegeven wordt door een somatic coach, richt zich met name op de core contractions en de fysieke opening daarvan.

Wat is fysieke opening?

Misschien is het handig eerste even uit te leggen wat ‘somatic opening’ is. Als mens zijn we continue op zoek naar veiligheid en verbinding. We scannen voortdurend hoe we hier aan kunnen voldoen en ontwikkelen patronen waarmee we verwachten dat ze veiligheid en verbinding opleveren. De ervaringen die je opdoet zorgen dat je fysieke reactiepatronen opbouwt, onze ‘shape’. Richard Strozzi Heckler verwoordt het als volgt:

‘In this process of seeking contact, acknowledgment , belonging and love we become the shape of our experience. Our living shape will reflect how we have strived to deal with these basic drives.’

We maken als gevolg van die ervaringen keuzes hoe we reageren: ‘Toen stopte ik om te laten zien dat iets me kwetste en hield ik mijn tranen in’, ‘Toen besloot ik dat ik anderen om hulp kon vragen’, ‘Op dat moment leerde ik om te liegen’, ‘Toen ontdekte ik hoe ik mezelf onzichtbaar kon maken’. We ontwikkelen verhalen die zich omzetten in hoe we omgaan met emoties, stemmingen, acties en gedachten. En die zetten zich vast in je spieren. Dit wordt de core contraction genoemd. Je basisreactie waarop je omgaat met druk en stress. Binnen somatics gaan we er vanuit dat deze patronen te beïnvloeden en veranderen zijn.

Door fysieke opening ontstaat de mogelijkheid om te veranderen. Het doel is om lang vastgehouden spanning, emoties, gedachtenpatronen en verhalen over wanneer we de wereld als veilig en verbindend ervaren los te kunnen laten. Daardoor ontstaat er ruimte om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en nieuwe dingen in het leven neer te zetten.

Somatic opening is the undoing/disassembling/disorganisation/deconstruction of one’s historically embodied ‘shape’ so that another shape can come to life.

The warrior

In de afgelopen periode heb ik twee bodywork sessies gehad. In beide zijn we bezig geweest met mijn core contractions. Tijdens de trainingen kwam mijn ‘warrior’ naar voren. De ‘warrior’ is degene die voor mij zorgt en over me waakt. Het is degene die met wie het altijd prima gaat, die het wel alleen kan en die zich beschermt om afgewezen of geraakt te worden. En de ‘warrior’ heeft duidelijke core contractions!

We deden de tweede sessie een interessante oefening. Ik moest gaan zitten en centreren, zoveel mogelijk spanning loslaten en de zwaartekracht zijn werk laten doen. Vanuit daar moest ik in stapjes mijn patroon opbouwen, in mijn geval dus het patroon van de ‘warrior’. Ik begon met 10% en moest opbouwen naar 100%, waarna we het proces omkeerde. Boeiend om te voelen wat de eerste kenmerken van de ‘warrior’ zijn en hoe het zich opbouwt.

De eerste verandering die ik merkte was het vastzetten en iets terugtrekken van mijn borstkas. Daarna gebeurde er veel in mijn gezicht. Mijn ogen gingen zich aanspannen, ik klemde mijn kaken. In de 100% was mijn diafragma ingetrokken, mijn bovenbenen en bovenarmen volledig aangespannen, mijn kaken pijnlijk geklemd en mijn ogen overmatig klein en gespannen. “Ik kreeg het gevoel dat ik geen trucjes met je moest uithalen en niet te dicht bij je in de buurt moest komen”, kreeg is als reflectie van mijn coach. Tja, hoe herkenbaar. Feedback die ik geregeld kreeg in mijn feedback rondes op het werk…

Zodra ik dus ‘gevaar’ signaleer zal mijn lichaam in dit patroon reageren. En hoewel jullie je het misschien  niet altijd bewust zijn, zullen jullie waarschijnlijk bij de eerste 10% van mijn core contractions als dit gevoel krijgen. Wat een gevoel van afstand en onbenaderbaarheid kan creëren.

De vleugels van een vlinder

Tijdens de sessies heeft mijn coach met me gewerkt aan het loslaten van spanning in spiergroepen.  Met name aan het openen van de borstkas. Interessant om te voelen hoe pijnlijk dat was maar ook hoeveel ontspanning en ruimte het gaf na de sessie. Omdat de core contractie zo goed geïntegreerd is vraagt het veel oefening om die opening vast te houden. De sessie helpt om de spieren te laten ervaren hoe het ook kan zijn. Daarna is het een kwestie van oefenen om het te behouden en er naar op zoek te gaan als je het weer kwijt bent.

De oefeningen die ik meekreeg was om diep in te ademen en te visualiseren dat mijn ribben zich als een boek of de vleugels van een vlinder openen vanaf het borstbeen. Deze oefening zorgt voor het openen van de ‘breedte’ (lees hierover meer in de 3 Dimensies van het lichaam), de sociale dimensie waarin je je grenzen stelt maar ook mensen toe kan laten. Die probeer ik dagelijks te doen tijdens mijn centreeroefeningen in de ochtend. Het zorgt voor ruimte en openheid maar ook voor meer kwetsbaarheid. Dat zorgt voor de neiging om toch weer te sluiten, het is lastig om die nieuwe ruimte toe te laten.

En bij jou?

Wat komt er bij jou omhoog  als je gaat zitten, centreert en ontspant en je dan voorstelt dat je onder druk wordt gezet. Bouw het op bijvoorbeeld op van 10%, naar 30%, 50%, 80% en uiteindelijk naar 100%. Stel jezelf de volgende vragen en kijk wat er omhoog komt:

 • Waar voel je dat je aangaat spannen?
 • Welke gedachten en verhalen komen erom hoog?
 • Welke emoties komen er op

Leuk als je dat hieronder wilt delen! Ben benieuwd wat het met je doet en voor je oplevert.

Fijne dag!

Karin

* Citaten komen uit ‘The art of somatic coaching’ – Richard Strozzi Heckler

Een reactie op “Core contractions

 1. mooi om te lezen hoe je bezig bent en ik verheug me nu al op de training later dit jaar met alles wat je hebt geleerd. En vooral goed hoe je alles wat je meemaakt beschrijven kan dat maakt het toegankelijk aan deze kant van de plas.
  Niet aan gedacht dat je het leuk zou vinden wat terug te horen van hier, dus bij deze .
  Je ziet er op de video goed uit dus als je uiterlijk de reflectie is van je innerlijk dan gaat het goed zo te zien.
  Geniet ook van wat je doet, niet vergeten!
  Grz Pedro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.