31 jo-kata

In het filmpje zie je me de 31 jo-kata uitvoeren. Ik doe deze kata elke ochtend om te werken aan wat ik belangrijk vind om in de wereld neer te zetten. Op dit moment let ik op:

  • het vasthouden van het gevoel aan het eind van elke slag. Dit om te leren tijd te nemen contact te maken met gevoelens of emoties die omhoog komen in situaties waar ik mee te maken heb.
  • het openen van mijn borstkast en schouders, met name bij de hoge slagen. Dit om te werken aan het openen van mezelf en meer contact te maken met kwetsbaarheid.
  • het werken aan extensie in de breedte. Dat gaat om het echt openen en toegankelijker zijn in relaties met anderen. De extensie zal ik verder uitleggen in een ander blog.

De jo is een wapenstok die in aikido gebruikt wordt. En een kata is een serie van vastgelegde bewegingen die je gebruikt om je lichaam te trainen in basisbewegingen. Het Strozzi Institute leert de jo-kata als manier om te werken aan verandering in je manier van reageren op dingen. De jo-kata kan op verschillende manieren ingezet en gebruikt worden en geeft daarmee een gestructureerde manier om aan dingen te werken.

Fysiek bewustzijn

Zoals je in mijn blog over somatics hebt kunnen lezen is het belangrijk om bewust te worden van jouw houding en manier van bewegen om zo te ontdekken welke reactiepatronen jij hebt opgebouwd in de interactie met anderen. Het aanleren van de jo-kata geeft je al veel inzichten in je reactiepatronen. De kata is namelijk niet makkelijk en heeft veel verschillende bewegingen. Dat levert verwarring en frustratie op. Interessant is dus om te kijken wat jouw reactie daarop is. Merk je dat je alles zo snel mogelijk onder de knie wilt hebben en wordt je ongeduldig als het niet gelijk lukt. Of raak je ontmoedigt omdat je het niet kan bijbenen en komen er gedachten omhoog waarin je jezelf bevestigd dat je nooit goed bent in dit soort dingen. Dat maakt het lastiger om aandachtig te blijven en open te staan om te leren.

Je kan jezelf dan de vraag stellen: wat roept dit in mijn lichaam op? Welke sensaties en emoties ervaar ik als ik dit moet leren?

Fysieke opening

De volgende stap is dat je kan werken aan fysieke opening. Dat houdt in dat je gaat werken aan nieuwe reactiepatronen. Misschien wil je sterker in je schoenen komen te staan en meer ruimte innemen. De jo vormt dan een mooie manier om dat te oefenen.

Je kan jezelf dan vragen stellen als: hoe groot is mijn greep op de dojo? Hoe groot en ruim zijn mijn bewegingen? Ben ik in staat om zowel te extenderen in lengte, breedte en diepte?

Fysieke oefening

Om nieuw gedrag te integreren is het belangrijk dat gedrag dagelijks te oefenen. We hebben veel herhalingen nodig om nieuwe acties tot op spierniveau te in te bouwen. De jo is een makkelijker manier om elke dag bezig te zijn met wat jij in de wereld neer wilt zetten. Je kan je intenties die voor jou belangrijk zijn uiten in je jo, bijvoorbeeld zachtheid, moed, doorzettingsvermogen. Maar ook fysiek werken aan je houding. Bijvoorbeeld het meer openen van de borstkas of jezelf meer uitstrekken en zichtbaarder maken.

Nieuwsgierig naar de jo-kata? Tijdens het speciale trainingsweekend op 28 en 29 november ga ik met je aan de slag hiermee!

Maar in de tussentijd kan jij natuurlijk voor jezelf al werken met dagelijkse oefeningen die je helpen om wat jij belangrijk vindt in de wereld neer te zetten.

4 reacties op “31 jo-kata

  1. Het lijkt op een soort dans, waar je gevoel en expressie in je beweging legt. Lijkt me een hele leuke oefening.

    • Hoi Judith. Ja het is mooi om te ervaren hoe je op verschillende niveau’s met deze bewegingen kan werken. Je kan het heel technisch bekijken. Maar ook op zoek gaan naar andere ervaringen in jezelf of jezelf in relatie tot de omgeving. Daarmee verandert de oefening totaal en krijgt opeens veel meer diepte.

  2. Hoi Karin,
    Wat je beschrijft over de reactiepatronen in leren zijn erg herkenbaar. Ze doen me ook erg denken aan de mindset theorie van Carol Dweck. Die ken je vast al wel. Over de fixed mindset (intelligentie of talent voor iets is aangeboren) en de growth mindset (als ik er hard genoeg voor werk kan ik iets leren, kan ik slimmer worden). Mensen met een fixed mindset gaan uitdagingen vaak uit de weg, omdat dat een bewijs is dat ze geen (aangeboren) talent hebben. Ook moeten oefenen is een bewijs van geen talent. En feedback wordt dan vaak ervaren als kritiek. Mensen met een growth mindset gaan juist op zoek naar de moeilijkere puzzel, bijten zich vast en groeien. Dit filmpje legt het goed uit: http://youtu.be/NWv1VdDeoRY
    Ik ben er voor mezelf achter gekomen dat ik fixed mindset had en onder meer door aikido ben ik meer een growth mindset gaan ontwikkelen. Ook mede dankzij jouw voorbeeld en begeleiding Karin. Nu ben ik continue op zoek naar de moeilijkere puzzel en groei ik elke dag. Zo ben ik bijvoorbeeld onlangs begonnen met pianoles. Nu zeg ik vaak tegen mezelf: “moeilijk is goed!”
    Groet, Felix

    • Hoi Felix. Wat mooi dat je Carole Dweck en haar theorie over fixed en growth mindset erbij haalt. Ik vond haar boek, of iig de theorie, een grote eyeopener. Ook ik ben me de laatste jaren meer bewust geworden van de growth mindset en ervaar steeds weer hoeveel vrijheid het geeft om vanuit die mindset te leven. Het zwaard is voor mij een mooie metafoor voor wat jij beschrijft “moeilijk is goed”. Vaak hebben we de neiging om uitdagingen uit de weg te gaan. Omdat ze onzekerheid geven, de kans bestaat dat je kan falen of niet goed genoeg bent. Ik zie de uitdaging als het zwaard dat boven je geheven wordt. We stappen, om het zwaard te ontkomen naar links of rechts of achteruit. Degene met het zwaard hoeft maar een fractie bij te draaien of mee te stappen om je te kunnen raken. De enig plek die veilig is is instappen in het zwaard en naar de schouder te gaan staan van de persoon met het zwaard. Dit is echter zo’n tegennatuurlijke reactie dat we dat vaak moeten oefenen. Hoe meer je oefent hoe meer vrijheid er ontstaat. Elke keer als ik mijn lijf een weerstand voel om iets aan te gaan, mijn groeizone op te zoeken, denk ik aan het zwaard, centreer, haal adem en stap in. Het heeft mijn leven tot nu toe enorm verrijkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.