Meer rust en ontspanning voelen zelfs als je een perfectionist bent?

Er is een sterke link tussen de beelden die we oproepen, de reactie die dat veroorzaakt in ons lijf en hoe dat ons gevoel – over onszelf – beïnvloedt. Beeldspraken kunnen onbewuste patronen bewust en voelbaar maken in je lijf. Je ervaart dan hoe je jezelf vastzet. En tegengestelde beeldspraken kunnen helpen om jezelf te bevrijden.

Nathalie kwam op die manier tijdens de coaching met een prachtig inzicht ten aanzien van haar perfectionisme. Dat deel ik graag omdat ik in de praktijk veel mensen tegenkom die met hetzelfde stoeien.

Nathalie las, als ondersteuning van haar coaching, mijn boek Je hoofd te lijf. Daarin komt de beeldspraak van de rode loper voor. De rode loper is een metafoor voor het duidelijk hebben van je waarden en hoe je die in de praktijk vorm wilt geven. Het verbeeldt op die manier je levenspad.

“Dat beeld is zo krachtig voor me”, zei ze. “Het geeft heel veel rust. De rode loper geeft me namelijk een bandbreedte. Ik heb dus mogelijkheden om te experimenteren en stappen naar links en rechts te doen. Zonder dat het gelijk fout is. Zonder grote consequenties. En merk ik op een gegeven moment dat ik er niet meer op loop, dan kan ik er heel makkelijk weer opstappen.”

Terwijl ze daarover praatte zag ik haar schouders naar beneden zakken, ging haar ademhaling omlaag en ontspande haar gezicht. “Ja”, voegde ze toe, ”dat beeld laat me realiseren dat ik altijd aan het koorddansen ben geweest.”

Een perfectionist staat de hele dag op zijn koord

Stel je nu eens voor dat je de hele dag op een koord moet lopen. Wat voel je in je lijf gebeuren als je daaraan denkt? Wat gebeurt er met je spierspanning? Met je focus, je aandacht? Herken je het beeld dat Nathalie van haar perfectionisme schetst, stel jezelf dan eens de volgende vragen:

  • Hoeveel energie kost het om de hele dag op het koord te balanceren?
  • In welke delen van je lijf bouw je spanning op om te zorgen dat je niet valt?
    Op de lange duur zorgt deze spanning vaak voor fysieke klachten.
  • Hoe groot is het risico dat je een misstap maakt en wat doet dat met je gedachten?
  • Als je een misstap hebt gemaakt hoe makkelijk is het om dan weer op het koord te komen?

Je perfectionisme loslaten

En voel nu eens wat er verandert als je jezelf toestemming geeft om op een rode loper verder te gaan. En beantwoord dan deze vragen:

  • Hoeveel energie bespaar je?
  • In welke delen van je lijf ontspannen?
  • Hoe denk je nu over het maken van fouten?
  • Hoe voelt het als je je realiseert dat je naast je rode loper bent gestapt?

Fijner, niet?
Geregeld dit beeld oproepen, helpt om te voelen hoe het is als niet elke stap gaat om erop of eronder. En ben je even van je pad af, dan stap je er ook zo weer op. Het zorgt voor meer eigenwaarde en zelfvertrouwen. Dat werkt positief voor je eigen leven en dat van de mensen om je heen.

Klaar met je perfectionisme? Rol dan de rode loper voor jezelf uit!
Wil je meer weten of de rode loper en alles wat daar achter zit?
Bestel Je hoofd te lijf en zet jezelf in je kracht.

Fijne dag!

Karin


Karin Karis zet mensen duurzaam in beweging. Zij is auteur, leiderschapstrainer en -coach. Haar insteek: van je hoofd naar je lijf!

Karin is expert op het gebied van embodied leadership. Leren waarbij je lijf de essentie is. Zij gelooft dat leiderschap ontstaat door bewust en actief richting te geven en verantwoordelijkheid te nemen voor de keuzes die jij in je leven maakt.

Door onze houding en manier van bewegen te veranderen, veranderen we de omgang met onszelf en de mensen om ons heen.