Je dag is weer vol. Je staat op en zit gelijk in je hoofd. Bezig je dag te organiseren. Het is druk en het voelt belangrijk gefocust te werken om alles af te krijgen. Dus werk je, alweer, door tijdens je pauze. Thuisgekomen maak je snel wat te eten. Doet de afwas en kruipt nog even achter de computer om door je email te gaan. De hele dag zit je in je hoofd. Bezig met de dingen die je nog moet doen. Piekerend of de dingen die je doet goed genoeg zijn. En de volgende dag … gaat het hetzelfde. Na een tijdje merk je dat je de verbinding met jezelf kwijt bent. Je voelt je leeg gelopen, besluiteloos en wat verloren.
Wat is er gebeurd?
Door de hele dag in je hoofd te zitten en met dingen buiten jezelf bezig te zijn ben je ‘vergeten’ om de hersengebieden te activeren die zorgen voor je gevoel van eigenwaarde. Onderzoek toont aan dat even aan niets denken, bijvoorbeeld door je te concentreren op ademhaling, de aandacht voor jezelf toeneemt.
De hersengebieden die je dan activeert noemt Bessel van der Kolk, in zijn boek The Body Keeps The Score, de “Mohawk of self-awareness”. Die Mohawk bestaat uit hersenstructuren die ervoor zorgen dat je weet waar jij je bevindt in de ruimte, de sensaties uit je lichaam registreren en emoties en denken samenbrengen. Als je deze gebieden, waarmee je bewust wordt van jezelf, niet gebruikt verlies je het contact met je lichaam en met jezelf.
Je energie laten stromen
Als je energie goed stroomt en je weet wat belangrijk is in je leven, voel je je gelukkiger en gezonder. En het blijkt dat je daar dus je lichaam voor nodig hebt. Het is belangrijk om tijd te besteden aan wat er in je lijf gebeurt. Sensaties en emoties bewust te zijn en activiteiten te ondernemen zodat hersendelen geactiveerd worden die je lekker in je vel laten zitten en je bij jezelf terugbrengen. Het positieve nieuws is dat we, als mens, de mogelijkheid hebben om bewust te kiezen waar we onze aandacht op richten. Het slechte, dat we daar vaak helaas geen gebruik van maken of niet weten hoe we dat moeten doen.
De focus in onze cognitief georganiseerde samenleving ligt met name op het intellect en daarmee zijn we de verbinding met ons lijf kwijtgeraakt. We zijn vergeten hoe we ons bewust worden van wat er gebeurt in ons lijf, dat te interpreteren en te gebruiken om ons zelfbewustzijn te vergroten.
Je kunt niet doen wat je wilt,
totdat je weet wat je doet.
– Moshe Feldenkrais –
In organisaties worden we ontmoedigd om over emoties te praten en ons in plaats daarvan te concentreren op resultaten en effectiviteit. Er is vaak weinig tot geen ruimte om te delen hoe veranderingen, druk en uitdagingen op ons werk (en thuis) ons op persoonlijk gebied raken en ons beïnvloeden.
De paradox is echter dat, om weloverwogen beslissingen te nemen, plannen om te zetten in actie, samen te werken met anderen en dus effectief te zijn op het werk we juist de informatie van onze fysieke sensaties en emoties nodig hebben.
Je Mohawk aanzetten
Hier een paar eenvoudige dingen die je kunt doen om te verbinden met wat er allemaal van binnen gebeurt en zo je Mohawk te activeren:
- Sla geen pauzes meer over!
- Word je tijdens die pauzes bewust van je adem. Waar zet je lijf uit tijdens de inademing, waar kan het loslaten en ontspannen tijdens de uitademing?
- Centeer! Breng je aandacht, via je lichaam, naar een punt onder je navel. Lees meer over centreren.
- Word je bewust van en benoem de sensaties in je lijf. Waar voel je beweging? Waar voelt het warmer / kouder? Waar zit spanning en waar voelt het ontspannen? Waar voel je energie en waar voelt het doof?
- Zoek een somatic coach die je helpt om vaardiger te worden in deze dingen.
Zoals Moshe Feldenkrais het uitdrukte: ‘Je kunt niet doen wat je wilt, totdat je weet wat je doet’. De gevolgen zijn duidelijk. Om aanwezig en effectief te zijn moet je bewust zijn van wat er van binnen gebeurt. Als je zelfbewustzijn systeem niet aanstaat, moet je manieren vinden om die te activeren.
Deel hieronder wat jij doet om jezelf ‘aan te zetten’.
Karin Karis zet mensen duurzaam in beweging. Zij is auteur, leiderschapstrainer en -coach. Haar insteek: van je hoofd naar je lijf!
Karin is expert op het gebied van embodied leadership. Leren waarbij je lijf de essentie is. Zij gelooft dat leiderschap ontstaat door bewust en actief richting te geven en verantwoordelijkheid te nemen voor de keuzes die jij in je leven maakt.
Door onze houding en manier van bewegen te veranderen, veranderen we de omgang met onszelf en de mensen om ons heen.