Waarom draken belangrijk zijn voor je persoonlijke ontwikkeling

Waarom is het soms zo lastig om je energie te laten stromen?

Vanochtend las ik een hoofdstuk in het boek van Pema Chödrön, “Awakening Loving-kindness,” waar ze ingaat op deze vraag. Een korte samenvatting: ‘iedereen heeft levendigheid en energie in zich, maar in de loop van je leven ontwikkel je een harnas. Dat schermt je af van je levensenergie. Het doel is jezelf weer te ontwapenen zodat je weer verbinding kunt maken met die energie.’

Hoe ziet dat harnas eruit?

Ik zag dat harnas gelijk voor me. Ik werk er namelijk mee binnen mijn coachings. Als antwoord op gebeurtenissen in je leven, waarin je je kwetsbaar of onveilig voelde, met name in de eerste 7 jaar van je leven, bouw je spanningszones op. In het Engels worden die ‘armoring bands’ genoemd: specifieke gebieden in je lichaam waar je spanning opbouwt die zich uit in je houding en manier van beweging. Er zijn 9 gebieden te onderscheiden waarin de spanning zich meestal opbouwt: ogen, kaken, nek, schouders, borstkas, diafragma, bekken, benen en voeten.

Deze spanningszones schermen je af van je intuïtie, zachtheid en kwetsbaarheid. Ze vormen dus letterlijk een harnas. Onderken je ze niet dan kunnen ze op de langer termijn zelfs voor fysieke problemen zorgen, zoals hoofdpijn, lage rugpijn en buikklachten. Bewust waar jij spanning vastzet in je lijf is dus een eerste stap om je weer met je spontaniteit te verbinden.

Onze moderne draken

Vroeger versloegen we de echte draken. Daar zijn andere uitdagingen voor in de plaats gekomen, Pema noemt ze ‘onze draken’: kleine gebeurtenissen die zorgen dat we reageren en spanning opbouwen. Herken je hoe je reageert op de feedback van je manager, een opmerking van je partner of iemand die je op de weg afsnijdt? Vaak gaan die vlucht- en vechtreacties gepaard met het opbouwen van spanning. Je voelt bijvoorbeeld een knoop in je maag, je keel schiet dicht of je klemt je kaken. Die dagelijkse voorvallen, onze moderne draken, ga je liever uit de weg. Paradoxaal genoeg zijn het juist deze uitdagingen en voorvallen die je moet koesteren: ze zijn de ingang om te leren waar jouw spanning zit, zodat je die vervolgens los kunt laten en je harnas kunt laten zakken.

 

Je harnas laten zakken

Om je lekker en vrij te voelen moet je dus leren om de draken recht in hun ogen aan te kijken en te voelen wat dat met je doet. Die ervaring geeft je de handvatten om openingen te creëren om jezelf te ontwikkelen. Doordat de draken en je reactie op ze, er voor iedereen anders uitzien is het een persoonlijke ontdekkingstocht om te zoeken naar wat jou tegenhoudt je harnas te laten zakken.

Bedenk dat elke ontmoeting met een draak weer een mogelijkheid is om te voelen hoe en waar jij je afschermt waardoor je niet altijd je beste zelf kunt laten zien. Maar door steeds beter te voelen in welke gebieden jij je spanning opbouwt, geven de draken je ook de mogelijkheid elke keer weer te oefenen met het loslaten er van.

Draken zijn volhardend. Als je gedag hebt gezegd tegen een, staat de volgende al weer voor de deur. Maar kun je de deur voor ze openhouden dan geven ze je de mogelijkheid weer meer over jezelf te leren. En beetje bij beetje merk je dat je je harnas kunt laten zakken en meer verbinding krijgt met je intuïtie, plezier en levensenergie.

 


Van je hoofd naar je lijf

Download nu gratis het e-book In balans door centreren en ontvang een extra MP3 met centreeroefening!


Karin KarisKarin Karis zet mensen duurzaam in beweging.
Haar insteek: van je hoofd naar je lijf!

Karin is expert op het gebied van embodied leadership. Leren waarbij je lijf de essentie is. Zij gelooft dat leiderschap ontstaat door bewust en actief richting te geven en verantwoordelijkheid te nemen voor de keuzes die jij in je leven maakt.

Door onze houding en manier van bewegen te veranderen,
veranderen we de omgang met onszelf en de mensen om ons heen.