Keuzestress, wat doe je eraan?

keuzestressHet is kwart voor zeven op maandagochtend en ik stuur een berichtje richting de vormgeefster van mijn boek:

Goeiemorgen! Net nog even naar het omslag gekeken. Merk dat ik er nog niet helemaal blij van word. Ben je al wakker genoeg om te bellen?’ ‘Ben al een uur aan het werk’, is het antwoord.

Dat is tevens het begin van een aantal uur heen en weer bellen, mailen, sms’en, prototypes uitprinten en bekijken. Een continue stroom van mogelijkheden, nieuwe invalshoeken, aanpassingen, verbeteringen en dus: keuzes. Onder tijdsdruk want het boek moet die dag richting de drukker. Langzaamaan voel ik keuzestress omhoog komen. Wat kost dit veel energie…

In je kracht staan beïnvloedt denken, gevoel en gedrag

Het was interessant om te merken wat er gedurende die uren veranderde in mijn gevoel, gedachten en gedrag. Het deed me denken aan iets waar ik in het weekend over las in het boek van Amy Cuddy, Presence: het al dan niet in je kracht staan beïnvloed je denken, gevoel en gedrag. Zij haalt daarin onderzoek aan van Dacher Keltner.

Daarin komt naar voren dat als we in onze kracht staan:

  • we een gevoel van vrijheid en veiligheid ervaren,
  • kijken naar mogelijkheden,
  • ons positief en optimistisch voelen,
  • ons minder laten beïnvloeden door sociale druk
  • en gericht zijn op het opmerken en benutten van mogelijkheden.

Worden we uit onze kracht gehaald dan:

  • ervaren we een gevoel van machteloosheid,
  • zijn we gericht op bedreigingen,
  • voelen ons meer nerveus en pessimistisch,
  • zijn gevoeliger voor sociale druk, waardoor we ons aanpassen
  • en worden vermijdend.

Keuzestress ontstaat als je niet in sync bent

Je kunt je misschien voorstellen dat dit invloed heeft op het maken van keuzes. Dat je meer keuzestress hebt als je niet in je kracht staat. Wat ik bij mezelf merkte is dat ik in de ochtend, toen ik fris en fit was, duidelijk voor ogen had wat ik wilde. Ik zag meer mogelijkheden en kon snel en overtuigende keuzes maken: ‘dit moet groter, meer naar links, toch niet oranje, …’. Maar naarmate de uren verstreken en ik vermoeider werd, merkte ik dat het moeilijker werd overtuigende keuzes te maken, zag minder mogelijkheden en twijfelde steeds meer. De interne criticus liet van zich horen (‘dat hele boek wordt toch niets’) en ik maakte me opeens ook meer druk over wat anderen ervan zouden vinden. Zo erg zelfs dat ik uiteindelijk mijn keuzes opstuurde naar een aantal vrienden: ‘welke zouden jullie kiezen…??’. Ik was opeens bang de verkeerde keuzes te maken. Totdat ik zelfs, een beetje moedeloos, geen keuzes meer wilde maken: ‘Het is wel goed zo… dit moet het anders maar gewoon zijn’. Klaar ermee.

Wat doe je aan keuzestress?

Kleine dingen kunnen ons uit balans halen en daarmee onze keuzes beïnvloeden. Keuzestress wordt groter als je niet in je kracht staat. Breng je jezelf weer in balans dan geloof je meer in je eigen kwaliteiten, verbind je je makkelijker met je eigen waarden, heb je minder last van je interne criticus en ben je moediger. Wat doe je aan keuzestress? Wat ik tijdens die dag had moeten doen, en niet gedaan heb, is:

  • centreren om meer open te staan en bij mezelf te zijn,
  • even naar buiten voor een blokje om, voor afleiding en paar teugen frisse adem
  • specifieke oefeningen, voor het vergroten van mijn stabiliteit.

De keuzestress zou minder geweest zijn en had minder energie gekost. Het is niet altijd makkelijk mijn eigen advies op te volgen… Het boek is ondertussen naar de drukker. Heel spannend hoe het er in het echt uit gaat zien. Een ding weet ik al wel. Het gaat er supermooi worden, dankzij het werk van Suseela Gorter.

Fijne dag!


Wil jij de eerste zijn die Je hoofd te lijf in handen krijgt?

Dat kan!!

Boek Je hoofd te lijfDe voorverkoop is gestart!!

Bestel nu het boek en krijg het persoonlijk overhandigd tijdens de boekpresentatie op 20 november.

Bestel nu!

 

 


Karin KarisKarin Karis zet mensen duurzaam in beweging.
Haar insteek: van je hoofd naar je lijf!

Karin is expert op het gebied van embodied leadership. Leren waarbij je lijf de essentie is. Zij gelooft dat leiderschap ontstaat door bewust en actief richting te geven en verantwoordelijkheid te nemen voor de keuzes die jij in je leven maakt.

Door onze houding en manier van bewegen te veranderen,
veranderen we de omgang met onszelf en de mensen om ons heen.