Beïnvloed je stressbestendigheid

 

Je voelt je vaak moe en gespannen aan het eind van je werkdag. En af en toe vraag je je af hoe het met je stressbestendigheid is en of je misschien niet overspannen bent. Werkdruk en veranderingen zijn in het huidige werkklimaat aan de orde van de dag. Dat vraagt veel. Herken je deze klachten? Je bent niet de enige!
Ik schrik elke keer weer als ik de cijfers over spanningsgerelateerde klachten en burn-out zie. 1 op de 7 werknemers heeft, volgens cijfers van het CBS, last van ernstige vermoeidheid, gespannenheid of nervositeit. In het onderwijs is dat zelfs 1 op de 5… Wat het lastig maakt is dat druk en veranderingen vaak een feit zijn en dat ze alleen maar lijken toe te nemen.

Meer stressbestendigheid? Het kan!

Toch is het mogelijk om met meer energie thuis te komen. Je kan je stressbestendigheid op eenvoudige manieren vergroten waardoor het makkelijker wordt met druk en veranderingen om te gaan. Veel van je gespannenheid en vermoeidheid komt door hoe je reageert en omgaat met druk en veranderingen. Het grootste deel van de dag zit je in je hoofd en maakt geen gebruik van de waardevolle informatie die je lichaam je geeft. Daardoor mis je signalen die je kunnen helpen op een andere manier met druk om te gaan. In deze blogpost laat ik je kennismaken met een model dat verklaart hoe je langzaam je stressniveau opbouwt. Het geeft echter ook inzicht waar er mogelijkheden zijn om te veranderen. Die diep ik de komende blogposts verder uit.

Cirkel van weerstand JPG.002

Relatie tussen lichaam en geest

Als je weinig contact met je lichaam hebt ervaar je niet dat je spanning opbouwt. Het toenemen van de spanning zet een vicieuze cirkel in werking zoals je in het model hiernaast ziet. Door de directe relatie tussen lichaam en geest kan je de cirkel zowel vanuit een fysiek als mentaal perspectief bekijken. Bouw je fysieke of mentale spanning op dan neemt je bewegingsruimte af. Dit heeft directe invloed op de informatie die je binnenkrijgt. Heb je minder informatie over een situatie dan ontstaat er minder keuze in je manier van reageren. Zeker in een groep met meerdere mensen en verschillende meningen kan deze inflexibiliteit er toe leiden dat je je minder zeker over jezelf gaat voelen, wat spanning oproept. Als reactie ga je vaak harder werken en luister je nog minder naar je lichaam. Met een mogelijke burn-out of andere spanningsklachten als gevolg.

Hoe draai je de vicieuze cirkel nu in positieve richting?

In principe kan je op alle onderdelen aangrijpen. Er zijn er echter twee die relatief makkelijk te beïnvloeden zijn en veel effect geven. Het eerste is het trainen van je fysieke bewustzijn. Door meer verbinding met je lijf, wordt het makkelijker te voelen wanneer en waar je spanning opbouwt en kan je bewust leren ontspannen. Centreren is een daarbij een onmisbare vaardigheid. Maar ook meditatie en mindfulness zorgen voor een betere verbinding met je lichaam en zorgen voor ontspanning.
Letterlijk en figuurlijk in beweging komen, beïnvloedt de cirkel ook. Beweging zorgt voor meer informatie en dat biedt ruimte voor meer reactiemogelijkheden waardoor je lekkerder in je vel komt te zitten.

Cirkel van weerstand JPG.003

Je kan dus vandaag al beginnen om aan je spanning te werken door te starten met centeren en ontspanningsoefeningen. De komende blogs kijken we dieper naar de verschillende onderdelen, hoe ze jou beïnvloeden en hoe jij ze kan beïnvloeden. Druk en veranderingen zijn niet weg te nemen, het gaat erom stress een positieve invloed in je leven te laten spelen en daar kan je veel aan doen door er op een andere manier naar te kijken. Kijk ook wat Kelly McGonical daar over te zeggen heeft in haar TED-talk ‘how to make stress your friend‘.

 

Van je hoofd naar je lijf

Download nu gratis het e-book In balans door centreren en ontvang een extra MP3 met centreeroefening!

 


 

Karin KarisKarin Karis zet mensen duurzaam in beweging.
Haar insteek: van je hoofd naar je lijf!

Karin is expert op het gebied van embodied leadership. Leren waarbij je lijf de essentie is. Zij gelooft dat leiderschap ontstaat door bewust en actief richting te geven en verantwoordelijkheid te nemen voor de keuzes die jij in je leven maakt.

Door onze houding en manier van bewegen te veranderen,
veranderen we de omgang met onszelf en de mensen om ons heen.