5 stappen van belemmeringen naar mogelijkheden

Vrijheid kent vele kanten, maar vandaag wil ik het hebben over persoonlijke vrijheid. Wat voor mij inhoud dat je jezelf durft te zijn en laten zien. Misschien een open deur. Maar door mijn gesprekken met leidinggevende en mensen op de werkvloer vraag ik me af hoeveel mensen volledig zichzelf durven te zijn op het werk. Gaan de gesprekken over persoonlijke vrijheid dan hoor ik ook altijd twee andere woorden: angst en onzekerheid.

Veel mensen vertellen dat ze zichzelf niet durven laten zien op het werk, dat ze zich verschuilen achter hun professionele rol en dat, wat ze eigenlijk willen laten zien, achterlaten aan de keukentafel. Jezelf laten zien ervaren ze als kwetsbaar en dat roept angst en onzekerheid op.

Degene die zichzelf wel durven meenemen naar het werk, met alle kwetsbaarheid die daar bij hoort, geven aan dat ze beter in staat zijn hun angst te overwinnen en zich comfortabeler voelen met onzekerheid. Het lijkt erop dat je dus eerst de weerstand in jezelf moeten overwinnen om van belemmeringen naar mogelijkheden te gaan. Hoe vergroot je je zelfbewustzijn op dit gebied?

De 5 stappen van belemmeringen naar mogelijkheden

Lissa Rankin beschrijft de volgende stappen:

Stap 1 Voorkomen is beter dan genezen
Zit je in deze stap dan ben je weinig bezig met wie je zelf bent en welke waarde jij als persoon kunt toevoegen. Je handelt naar wat je denkt dat anderen van je verwachten en laat als het ware jezelf thuis op het moment dat je ’s ochtends de deur uit gaat. Je voelt je comfortabel bij de dagelijkse routines. Onzekerheden brengen je uit balans en maken je onrustig.

Tip: Vraag jezelf af hoe je behoefte aan zekerheid je vrijheid belemmert. Beschermt jouw comfortzone je wel echt?

Stap 2 De enige zekerheid in het leven is onzekerheid
Zodra je over de drempel van het werk stapt zet je bewust de knop om en gaat in de ‘werkmodus’. Het delen van persoonlijke zaken is iets waar je je oncomfortabel bij voelt. Het zorgt voor onzekerheid omdat je niet weet of vertrouwt wat er met die informatie gebeurt. De angst om jezelf te bloot te geven belemmert om hierin risico’s te nemen. Je handelen is gebaseerd op bescherming en wantrouwen. Als een werkomgeving niet veilig is en vertrouwen geregeld geschaad, zal je niet snel uit deze stap komen.

Tip: Wees niet te streng voor jezelf omdat je geen risico’s neemt. Geef jezelf credits omdat je het onder ogen ziet. Door mild te zijn voor jezelf ontwikkel je je vanzelf naar stap 3.

Stap 3 Benieuwd naar het onbekende maar het moet niet te gek worden
Het prikkelt om af en toe eens over de grens van je comfortzone te gaan. In je hoofd maak je je voorstellingen over hoe het zou zijn om meer van jezelf te laten zien op je werk, om dichter bij jezelf te blijven. In de praktijk durf je vaak net nog niet die stap te nemen, loslaten is moeilijk. De angst voor afwijzing of de onzekerheid over wat er gebeurt als je meer deelt over wat je bezighoudt is vaak nog te groot.

Af en toe lukt het om je grens iets op te rekken en meer van jezelf te laten zien. Als dat een positief effect heeft, voel je de energie door je lijf stromen en krijgt je zelfvertrouwen een boost. Totdat het adagium ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ weer de kop opsteekt en je weer terug kruipt in je schulp. Je bent in wat je doet en hoe je je uit al dichter bij jezelf en voelt waar je naar toe wilt. Het lef om jezelf helemaal te laten zien moet zich nog iets verder ontwikkelen.

Tip: Wees nieuwsgierig! Observeer wat er gebeurt in deze stap en hoe je wisselt tussen zekerheid en onzekerheid, belemmering en mogelijkheden. Wat roept dat op in je lijf en hoe kan je door centreren, adem en ontspanning de weerstand in jezelf te lijf.

Stap 4 De keerzijde van de angst van onzekerheid is de opwinding van de mogelijkheid
Je hebt je angst grotendeels overwonnen en deelt vanuit zelfvertrouwen wat er in je omgaat. Maar omdat het overwinnen van je comfortzone zo goed voelt, kan je nog wel eens doordraven. Hetgeen je deelt en van je zelf laat zien komt niet helemaal vanuit een authentieke plek. De balans in wat je wanneer deelt is zoek en je bent niet helemaal bij jezelf.

Tip: Wees alert dat de opwinding van de mogelijkheden een verslavende werking kan hebben. Stort je er niet blind in maar voel of je nog verbonden bent met jezelf en wat belangrijk voor je is.

Stap 5 De rijkdom van het leven ontdek je door overgave aan het onbekende
In deze stap ben je dicht bij jezelf, weet wie je wilt zijn en wat je in de wereld wilt zetten. In deze fase ben je in staat om je te verbinden met de mensen om je heen. Vanuit vertrouwen en flexibiliteit. Het betekent niet dat je met iedereen door een deur kunt en er alleen maar goede dingen gebeuren. Ook als je volledig jezelf durft te zijn, kom je uitdagingen tegen en gaan er dingen niet zoals je graag zou willen. Je labelt ze echter anders, minder als succes en falen, en daardoor halen ze je minder uit balans. Je ervaart nauwelijks  belemmeringen en bent in staat om ook tegenslagen te zien als mogelijkheden.

Tip: Geniet! En bedenk dat het oefening en aandacht vraagt om in deze stap te kunnen blijven. Als je niet oplet zullen tegenslagen de belemmeringen weer voeden.

Het is een proces!

Heb je ontdekt in welke stap jij zit? Misschien kom je erachter dat je niet op alle gebieden in dezelfde stap zit. Zo kun je op je werk in 2 zitten en in je relatie of met vrienden in 4. Ook zal je door de tijd merken dat het geen lineair proces is. Door tegenslag, verandering van teamsamenstelling of toenemende druk kan het zijn dat je voelt dat je teruggaat naar een vorige stap.

Misschien hoor je, net als ik, dat stemmetje in je hoofd dat oordeelt over de stap waar je ‘pas’ inzit of weer in terugvalt. Vertrouw erop dat als je werkt aan meer zelfbewustzijn dit een proces is wat zijn eigen tijdspad heeft. Met vallen en opstaan. Of zoals we in aikido altijd zeggen: ‘het is niet belangrijk dat je 12 keer valt maar dat je 13 keer opstaat!’.

 


Van je hoofd naar je lijf

Download nu gratis het e-book In balans door centreren en ontvang een extra MP3 met centreeroefening!


Karin KarisKarin Karis zet mensen duurzaam in beweging.
Haar insteek: van je hoofd naar je lijf!

Karin is expert op het gebied van embodied leadership. Leren waarbij je lijf de essentie is. Zij gelooft dat leiderschap ontstaat door bewust en actief richting te geven en verantwoordelijkheid te nemen voor de keuzes die jij in je leven maakt.

Door onze houding en manier van bewegen te veranderen,
veranderen we de omgang met onszelf en de mensen om ons heen.