Verleden en toekomst brengen je naar het heden

Diepte dimensieHet einde van het jaar komt behoorlijk in zicht.
Ik weet niet hoe het voor jou is, maar ik realiseerde me vanochtend dat het me bewust maakt van het heden, van het hier en nu. En daar was ik eigenlijk wel verbaasd over. Omdat ik het einde van het jaar meestal zie als een moment van terugblikken. Daarover mijmerend dacht ik terug aan de trainingen die ik gevolgd heb afgelopen jaar en wat ik daarin geleerd heb. En snapte opeens waarom het heden zo aanwezig is in deze periode. Ik blik namelijk niet alleen terug naar het afgelopen jaar maar ook naar voren, naar het komende jaar…

Maar waarom zorgt dat ervoor dat ik me meer bewust ben van het hier en nu?

In een van mijn Californië blogs schreef ik al over de 3 dimensies waarmee we binnen somatics veel werken. Eén daarvan is de diepte dimensie. Deze dimensie staat voor je richting, waar je vandaan komt en waar je heen gaat. De achterkant van je lichaam en de ruimte die je achter je voelt symboliseren het verleden. Alles dat je heeft gebracht waar je nu bent: je familie, vrienden en anderen die je hebben gevormd, je levenservaringen maar ook alle kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan.
De toekomst wordt gesymboliseerd door de voorkant van je lichaam en de ruimte voor je. Hetgeen zich wil ontwikkelen in je, de stappen die je wilt zetten, alles wat tot bloei wil komen. Het verleden en de toekomst komen samen in het heden. Heel letterlijk de plek waar je je voeten op de grond hebt en het gewicht van je lichaam voelt.

Wat brengt mij naar het hier en nu?

Wat komt er bij mij omhoog als ik stilsta bij wat achter me ligt? En waar ik naar uit kan kijken, neer wil zetten en mee aan de gang wil voor het komende jaar? Oudejaarsavond ga ik dat eens even in detail op een rij zetten. Maar ik wil nu alvast wat grote lijnen met jullie delen om je te inspireren ook stil te staan bij het nu, door op rij te zetten wat 2015 je heeft gebracht en hoe dat gaat bijdragen aan het nieuwe jaar.

Het afgelopen jaar
Het is een bijzonder jaar geweest waarin veel gebeurd is. Ik heb een grote droom kunnen waarmaken door 3 maanden in Californië te studeren en me verder te verdiepen iets wat me heel gelukkig maakt om te doen. Het was een jaar met veel mooie contacten, waarin ik met bijzondere mensen heb mogen werken en super veel heb geleerd. Maar ook een jaar met verdriet waarin een lange relatie met iemand die ik bijzonder vind een andere vorm heeft moeten vinden.
De volgende punten neem ik mee uit wat 2015 me heeft gebracht:

 • Vragen is belangrijk
 • Hoe behulpzaam mensen zijn
 • Dat het mooi, maar niet altijd makkelijk, is je pad te volgen
 • Dat concretiseren van ideeën zorgt dat energie gaat stromen
 • Dat er veel kracht schuilt in het delen van je commitment

Het komende jaar
Hoe gaat dat me verder helpen in 2016?
Alle inzichten van afgelopen jaar maken dat ik veel zin heb in het komende jaar. Ik merk dat het me meer helderheid heeft gegeven in wat ik neer wil zetten en belangrijk vind. Het komende jaar zijn dit mijn aandachtspunten:

 • Blijven vragen. Hoe verder buiten mijn comfortzone, hoe beter
 • Mijn eerste grote trajecten binnen bedrijven neerzetten
 • Mijn boek publiceren
 • Investeren in verbindingen met mensen
 • Blijven voelen wat mijn pad is

Mijn commitments gaan daarbij een belangrijke rol spelen. Een commitment of verklaring is het uitspreken wat belangrijk is. Het creëert daarmee ruimte voor mogelijkheden in de toekomst. Ik  heb gemerkt dat het heel krachtig is om op deze manier naar mijn leven te kijken en het te delen met anderen. Daardoor wordt het makkelijker, om ook voor 2016, weer te kiezen wat ik wil doen en mensen om hulp vragen me daarbij te ondersteunen. Mijn twee commitments op dit moment zijn:

Ik ben een commitment om mezelf te laten zien, me uit te spreken en te verbinden in relaties die er toe doen

Ik ben een commitment om mijn bedrijf financieel succesvol te maken

Ben benieuwd naar wat jou naar het hier en nu brengt, dus waar je op terug kijkt en hoe je dat meeneemt naar 2016. En wil je ook focus aanbrengen in je jaar denk dan eens na over je commitment! En omdat ik zoveel ondersteuning en hulp van anderen heb gehad afgelopen jaar wil ik je graag iets geven wat je daarbij kan helpen. Om je jaar gecommitteerd te beginnen kan je hier mijn e-book over commitments downloaden.

Download het e-book!

Ik wens je een mooi 2016!


Karin KarisKarin Karis zet mensen duurzaam in beweging.
Haar insteek: van je hoofd naar je lijf!

Karin is expert op het gebied van embodied leadership. Leren waarbij je lijf de essentie is. Zij gelooft dat leiderschap ontstaat door bewust en actief richting te geven en verantwoordelijkheid te nemen voor de keuzes die jij in je leven maakt.

Door onze houding en manier van bewegen te veranderen,
veranderen we de omgang met onszelf en de mensen om ons heen.

 

2 reacties op “Verleden en toekomst brengen je naar het heden

 1. Je blog heeft me geïnspireerd om zelf mijn gedachten over verleden jaar, komend jaar en heden op papier te zetten. Dank je Karin!

Je kunt geen reacties meer plaatsen.