Jouw toekomst zit verborgen in je lijf

Voor je toekomst is het belangrijk om te investeren in jezelf. De beste tip die ik daarvoor heb gehad, is om 20% van mijn inkomen aparte te zetten hiervoor. Daardoor bouw ik een potje op waarvan ik, onder andere, trainingen en workshops kan volgen. Dat zorgt voor beweging en ik merk dat ik daardoor blijf groeien. Vorige week heb ik in Londen een training gevolgd in mijn vakgebied, embodied leadership, van het Strozzi Institute. Weer een mooie verdieping in het werk dat ik doe!

Een van de belangrijkste dingen die ik daar weer uit meeneem en graag wil delen, is de kracht van het maken van een commitment. Het concreet maken van wie en hoe je wilt zijn. Het mooie is, dat dit verlangen voor een groot deel gekoppeld is aan fysieke sensaties. Stel jezelf maar eens de volgende vraag en schrijf op wat er naar boven komt bij het beantwoorden (beschrijf het in de ik-vorm):

Welke verlangens heb jij voor hoe je je zou willen ontwikkelen in de toekomst? Hoe/wie zou je dan zijn in je:

  • dagelijks leven
  • relaties
  • leiderschap en de impact die je hebt

Ga eens na waar je jezelf raadpleegde voor antwoorden op deze vraag. Grote kans dat het in je lijf was. Ik merk bij mezelf, dat ik gebruik maak van een gevoel in mijn lijf (in mijn buik, hart, schouders), een soort speur naar wat daar gebeurd en wat ik ervaar. De woorden komen dan vanzelf. Ik krijg er energie van en voel me sterk en krachtig.

Wat ervaarde jij?
Uit je antwoord kan je nu een commitment maken waar je aan wilt werken om je verlangen in de praktijk vorm te geven.

Dit is de eerste stap van transformatie. Je commitment is het uitgangspunt. Vanuit daar ga je op drie gebieden aan de slag.

1. Bewustwording

Doordat je een groot deel van de dag, zo niet de hele, doorbrengt in je hoofd ben je vaak niet bewust van wat je voelt en welke sensaties in je lichaam aanwezig zijn. Door eenvoudige praktische oefeningen kan je ervaren hoe je lichaam reageert op druk en waar je belemmeringen liggen om je commitment in de praktijk vorm te geven. Een mooie oefening die je zelf kunt doen om je bewustzijn te trainen is om elke dag bij het opstaan en naar bed gaan jezelf af te vragen hoe je je op dat moment voelt. Moe en goed zijn daarbij geen goede antwoorden…! Goede voorbeelden kunnen zijn: tevreden, onrustig, blij, gesloten, dankbaar, energiek, onzeker, nieuwsgierig, …..

 2. Oefenen

De hele dag door oefen je wie je bent. Doordat je meestal dezelfde patronen, somatic markers, activeert wordt je er steeds beter in om die te gebruiken. Je vormt jezelf dus door wat je regelmatig oefent. Door te leren bewust te worden van de signalen, gevoelens en sensaties in je lichaam, ervaar je wat je huidige patronen zijn. Daarna is het dus zaak om andere patronen te oefenen die gerelateerd zijn aan je commitment. Centreren vormt daarbij een essentieel onderdeel. In 5 tips om jezelf sterker neer te zetten lees je wat er nog meer bij komt kijken.

3. Openen

Naast het oefenen van nieuwe patronen is de volgende stap om te onderzoeken in welke spieren en houdingen je oude patronen zich hebben vastgezet. Het loslaten van spanning in deze spiergroepen en het trainen van anderen helpt bij het opbouwen van een nieuwe houding en nieuw bewegen.
Je geeft jezelf dus letterlijk opnieuw vorm. Lichaamswerk, massage en spieroefeningen kunnen dit proces ondersteunen. Tijdens de training in Londen gebruikten we ook armpads die bij karate e.d. gebruikt worden. Een van de hoogtepunten van de training!

Door aan deze gebieden te werken ben je in staat om jezelf vanuit een fysieke insteek te transformeren en je leven vanuit kracht, intuitie en balans vorm te geven.

Ben benieuwd op welk commitment jij bent uitgekomen na het lezen van dit artikel. Het uitspreken van je commitment maakt dat hij concreter en sterker wordt. De eerste stap kan je maken door hem hieronder te delen en anderen te inspireren!

 

Fijne dag!

Karin

Vanuit kracht, intuïtie en balans in je werk en je leven staan?
Kom dan naar de populaire introductietraining Krachtig!
Een laagdrempelige manier om kennis te maken met de kracht van je lichaam en geest.

Meld je aan via info@kitochange.nl

 

Van je hoofd naar je lijf

Download nu gratis het e-book In balans door centreren en ontvang een extra MP3 met centreeroefening!

 

 

 


Karin Karis - Van je hoofd naar je lijf

Karin Karis zet mensen in beweging en in hun kracht.
Haar insteek: van je hoofd naar je lijf!

Karin is expert op het gebied van embodied leadership. Leren waarbij je lijf de essentie is. Zij gelooft dat leiderschap ontstaat door bewust en actief richting te geven en verantwoordelijkheid te nemen voor de keuzes die jij in je leven maakt.

Door onze houding en manier van bewegen te veranderen, veranderen we de omgang met de mensen om ons heen.

 

Een reactie op “Jouw toekomst zit verborgen in je lijf

  1. Mijn commitment: Ik laat mezelf zien, spreek mezelf uit en verbind in relaties die belangrijk zijn.

Je kunt geen reacties meer plaatsen.