Is er genoeg intensiteit in je leven?

‘The intensity of life pushes you off center’. Deze zin hoorde ik vanochtend in een interview voorbij komen.
Ik zag gelijk een cartoonachtig poppetje dat zich met alle macht probeerde overeind te houden terwijl het leven hem, met al zijn kracht, omver probeerde te duwen.

De zin, en het beeld, bleven me bezig houden daarom in dit blog mijn gedachten erover.

Boodschap

Wat zou de boodschap achter deze zin kunnen zijn: de intensiteit van het leven brengt je uit je centrum? Hoe gebeurt dat en kan je er wat aan veranderen?
Mijn gedachten erover waren dat het volgens mij in te maken heeft met twee factoren: namelijk externe en interne.

De externe factoren zijn alle situaties waar we ons de hele dag in bevinden, alles wat er op ons afkomt. En dat is veel en in een (steeds hoger wordend) tempo. We worden daar zo door afgeleid dat het moeilijk is om bij jezelf te blijven. De intensiteit van het leven ervaren we dan ook vaak door dingen die van buiten op ons afkomen. Heb je dan geen contact met jezelf dan brengt al die impact je eerder uit balans.

De intensiteit in onszelf

Daarnaast weten we niet hoe, of durven (!) we geen, verbinding te maken met de intensiteit van het leven dat we in onszelf kunnen voelen. De intensiteit aan emoties, energie en gevoelens vlakken we liever af uit angst door de heftigheid overvallen te worden. We leren vaak niet hoe we met die heftigheid om moeten gaan. Je zwakheden maar met name je kracht recht in de ogen kijken en dan ook nog mild naar jezelf zijn, valt ook niet mee. Maar het is volgens mij juist die angst voor het toelaten van deze intensiteit die je uit je centrum brengt.
Zelf ben ik daar ook zeer geregeld mee aan het worstelen. En het leven wordt een stuk intenser als het me lukt kwetsbaar te zijn en mijn maskers te laten vallen. Maar wat ik ervaar is dat ik dan juist in verbinding kom met mijn centrum en in mijn kracht wordt gezet.

Ben benieuwd wat de zin “the intensity of life pushes you off center” bij jullie oproept en wat je herkent van mijn gedachten daarover. Leuk als je jouw gedachten en ervaringen hieronder wilt delen.

Jouw kracht en energie

Tot slot wil ik twee oefeningen met jullie delen waarin de intensiteit en levendigheid die in je zit kan voelen. Jouw kracht en energie zit namelijk al in je, het is er al. Je hoeft je er alleen maar mee te verbinden.

Oefening 1 Voel je levenskracht

Stop met ademhalen. Hou gewoon je adem eens een tijdje in en observeer wat er gebeurd. Voel hoe een spanning en kracht in je lichaam zich opbouwt. Alsof iets het over wil nemen. Ervaar de intensiteit en de levenskracht die daar in zit. Stel je eens voor wat jij zou kunnen bereiken als je deze kracht kan toelaten.

Oefening 2 Voel de balans

Span al je spieren in je lichaam aan. Voel hoe alles strak en hard wordt en zich een spanning opbouwt in je lichaam. Laat nu al die spanning los, en nog een beetje, en nog een beetje. Ga op zoek naar het punt waarop er een perfecte balans ontstaat tussen spanning en ontspanning.

*Als het goed is heb je ervaren dat de spanning die je in deze oefening opbouwde anders is als de intensiteit van de eerste oefening. En ervaarde je een gevoel van ruimte en openheid bij het loslaten van alle spanning in deze oefening.

Fijne dag!

Karin

Vanuit kracht, intuïtie en balans in je werk en je leven staan?
Kom dan 19 april naar de introductietraining Krachtig!
Een laagdrempelige  en intensieve manier om kennis te maken met de kracht van je lichaam en geest.

Meld je aan via info@kitochange.nl

 

Van je hoofd naar je lijf

Download nu gratis het e-book In balans door centreren en ontvang een extra MP3 met centreeroefening!

 

 

 


 

Karin KarisKarin Karis zet mensen in beweging en in hun kracht.
Haar insteek: van je hoofd naar je lijf!

Karin is expert op het gebied van embodied leadership. Leren waarbij je lijf de essentie is. Zij gelooft dat leiderschap ontstaat door bewust en actief richting te geven en verantwoordelijkheid te nemen voor de keuzes die jij in je leven maakt.

Door onze houding en manier van bewegen te veranderen, veranderen we de omgang met de mensen om ons heen.