Hoe positiviteit je werkenergie beïnvloedt

Vandaag gaat mijn blog over keuzes. Het leven zit er vol mee. Weet jij hoeveel keuzes je al hebt gemaakt vandaag? Waarschijnlijk meer dan je denkt…

Maar hoe bewust kies je eigenlijk? Zeker als het gaat om de gedachten of reacties op dagelijkse gebeurtenissen op je werk. Welke gedachten of reacties kies je echt? De mate van positiviteit van jouw gedachten en reacties hebben vaak, zonder dat je het bewust bent, veel invloed op je eigen energie en kracht. En verbazingwekkend genoeg, op die van anderen.

Wil jij een positieve impact hebben op je eigen energie en die van je collega’s? Lees dan hieronder wat je daarbij gaat helpen.

Het negatieve effect van een promotie

Een groot deel van onze gedachten en reacties op dagelijkse gebeurtenissen zijn automatisch en geconditioneerd. Ze worden beïnvloed door onze overtuigingen, oordelen en ervaringen die we meenemen uit ons leven. Die gedachten en reacties zijn er meestal op gericht om jezelf prettig te voelen en jezelf te beschermen.
Stel, je collega maakt promotie en jij niet. Grote kans dat dat toch een beetje steekt. Een eerste reactie is dan vaak dat je gedachten en oordelen over die collega negatiever worden. Je hebt haar eigenlijk altijd al een beetje een streber gevonden en je denkt opeens te begrijpen waar al dat gezellige geklets met de manager voor nodig was. Het is meestal een manier om je eigen onzekerheid over je kwaliteiten in de kiem te smoren en je kwetsbaarheid niet te hoeven laten zien.

Gedachten die je uit je kracht halen

Deze reactie is vaak onbewust, en komt voor een groot deel omdat je in je hoofd zit. Het nemen van je afstand van je gedachten en oordelen wordt dan lastiger. Daardoor kan je geen keuzemoment creëren om te voelen wat er met je gebeurt en wat er eigenlijk gaande is. Namelijk de angst dat de promotie van je collega direct ook iets zegt over jouw functioneren en kwaliteiten binnen je functie.
Wat interessant is aan het negatiever denken over je collega en je eigen capaciteiten is dat je via een eenvoudige centreertest, die ik in mijn trainingen gebruik, ervaart dat het je uit je kracht haalt. De twijfel over je eigen functioneren en de negatieve gedachten over je collega beïnvloeden direct je stabiliteit en kracht. Het is zelfs zo dat jouw gedachten over een ander, die persoon beïnvloeden. Je kan iemand door jouw gedachten of intenties in zijn kracht zetten of hem onderuit halen. Ook dat is te testen.

Het kiezen, of niet bewust kiezen, van je gedachten en oordelen over iemand heeft dus direct invloed op je eigen kracht en daarmee op je energie. Sta jij in je kracht door positieve ondersteunende gedachten, dan levert dat een positieve boost op voor je eigen energie. De eerste stap is dus bewust worden van jouw gedachten, je afvragen of die gedachten waar zijn of dat het beschermende mechanisme zijn (en dat vraagt wat eerlijkheid naar jezelf toe…). Om vervolgens te kijken hoe je ze om kan zetten naar meer ondersteunende gedachten en oordelen. Als het je lukt om steeds bewuster je gedachten en oordelen te kiezen zal je merken dat er andere dingen in je leven gaan gebeuren. Dat je meer flow ervaart, er meer kansen op je werk ontstaan en de samenwerking met anderen positief beïnvloed wordt.

Tips om positieve bewustwording te vergroten:

1. Schrijf elke dag tenminste 1 positieve gebeurtenis op.
Uit een onderzoek blijkt dat het opschrijven van positieve dingen die in je leven gebeuren zorgen voor een betere stemming en je gezondheid verbeteren. Ook is het zo dat door je te focussen op positieve dingen je gevoeliger wordt voor wanneer je negatieve gedachten hebt.

2. Wees bewust welke mensen positief of negatief in het leven staan
Je omgeving heeft veel invloed op hoe je naar dingen kijkt en wat je er van vindt. Zoek collega’s op die mogelijkheden zien, vaak complimenten uitdelen, de positieve kant van dingen kunnen inzien. Het helpt ook om mensen in je omgeving op de hoogte te brengen dat je graag met positievere gedachten bezig wilt zijn. Zij kunnen je dan feedback geven en je ondersteunen in je commitment.

3. Check of je negatieven gedachten waar zijn
Byron Katie heeft een krachtige methode ontwikkelt om je gedachten en de gevolgen van je gedachten onder de loep te nemen. De 4 vragen:

– is het waar wat ik denk?
– is het echt waar wat ik denk?
– wat doen die gedachten met me?
– hoe zou ik me voelen zonder die gedachten?

helpen mij elke keer weer om mijn gedachten met een korrel zout te nemen en in te zien welke invloed ze op mijn gevoel en energie hebben.

4. Neem verantwoordelijkheid voor je gedachten
Het klinkt misschien wat belerend of simpel, maar je hebt als mens de keuze om je aandacht te richten op wat jij belangrijk vindt. In hoeverre helpen je negatieve gedachten je bij hoe jij in je werk wilt staan en hoe je je wilt voelen? Soms is het best lekker om je even zielig en tekort gedaan te voelen. Maar wat doet het met je energie als dat de basis is van je gedachten?

Richting aan je leven en energie geven begint bij bewustworden wat gedachten en oordelen met je doen. Door goed te peilen wat gedachten voor sensaties oproepen in je lichaam en doen met je energie wordt het steeds makkelijker om negatieve reacties te leren ontdekken en te kiezen of je daar aandacht aan wilt geven. Je lijf is daarmee de ingang om meer in je eigen kracht te staan en je samenwerking met anderen te verbeteren.

Ga jij de uitdaging aan?

Ik daag je uit om de komende 10 dagen met de bovenstaande tips aan de gang te gaan en te laten weten welk effect het heeft op je energie en je stemming. Deel je je bevinden hieronder op het blog dan maak jij kans om gratis mee te doen aan de introductietraining Krachtig! op 15 februari.

 

Fijne dag!

Karin

Met meer richting en plezier in je werk en je leven staan?
Kom dan zondag 15 februari naar de populaire introductietraining Krachtig!
Een laagdrempelige manier om kennis te maken met de kracht van je lichaam en geest.

Meld je aan via info@kitochange.nl

 

Van je hoofd naar je lijf

Download nu gratis het e-book In balans door centreren en ontvang een extra MP3 met centreeroefening!

 

 

 


Karin Karis - Van je hoofd naar je lijf

Karin Karis zet mensen in beweging.
Haar insteek: van je hoofd naar je lijf!

Karin is expert op het gebied van embodied leadership. Leren waarbij je lijf de essentie is. Zij gelooft dat leiderschap ontstaat door bewust en actief richting te geven en verantwoordelijkheid te nemen voor de keuzes die jij in je leven maakt.

Door onze houding en manier van bewegen te veranderen, veranderen we de omgang met de mensen om ons heen.