Loslaten is een interessant dilemma.
Elke keer op de aikido-mat ervaar ik weer hoeveel ik, na 20 jaar trainen nog steeds, vasthoud met het idee controle te hebben over en invloed uit te oefenen op wat er gebeurt. En ook is er elke keer weer de openbaring dat, als het lukt om echt los te laten, de controle veel groter is en de dingen vanzelf gaan en ontstaan.
Loslaten maakt het leven makkelijker
Aikido leert me steeds weer dat het leven makkelijker is als je ontspant en kunt loslaten. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Hoe doe je dat in godsnaam? Als ik mensen laat voelen hoe ze een aikidotechniek vanuit ontspanning uitvoeren zeggen ze bijna allemaal: “maar ik doe helemaal niets…!” En daar zit hem nu precies het probleem. We hebben met de paplepel ingegoten gekregen dat je alleen succesvol kunt zijn als je je inspant en hard werkt. Mensen die goed kunnen loslaten worden nog wel eens als lui en niet betrokken gezien. Als we ‘niets’ doen kan ‘het’ niet goed zijn!
Controle geeft zekerheid
Dus we zitten met een culturele achtergrond waarin loslaten niet altijd positief beoordeeld wordt. Maar er is meer aan de hand. We willen graag controle over dingen. Want controle geeft zekerheid, je weet waar je aan toe bent en dat creëert overzicht. Om los te laten heb je een dosis zelfvertrouwen nodig en het geloof dat alles zijn loop heeft. De angst voor de onzekerheid roept echter weerstand op in je systeem omdat je hersenen het als een onveilige situatie beschouwen. Dat heeft te maken met de amygdala-hijack. Daarom is loslaten moeilijk.
Wil jij meer loslaten?
Loslaten is niet makkelijk maar door je bewust te worden van fysieke patronen wordt het makkelijker om spanning te ontdekken. Je moet eerst weten wat spanning is voordat je los kan laten. Ga eens aan de slag met de volgende 4 punten en ontdek wanneer jij spanning opbouwt en wat je ervaart als je los wilt laten.
1. Wordt je bewust dat je weerstand voelt als je wilt loslaten
De allereerste stap is om je bewust te worden van de fysieke sensaties als je controle wilt loslaten. Voor veel mensen is loslaten iets tegennatuurlijks waardoor in je zenuwstelsels automatische reactiepatronen worden geactiveerd. Je lijf uit dit bijvoorbeeld doordat je het warm krijgt, een misselijk gevoel krijgt of je keel dicht wordt geknepen.
Voel ook in welke spieren je spanning voelt toenemen. Meestal zet je spanning vast in voor jou karakteristieke plekken in je lichaam. Bij de één is dat zijn nek, bij de ander de onderrug of de knieën.
2. Laat de weerstand toe
Door de weerstand die je in je lijf voelt toe te laten ontstaat er ruimte om los te laten. Toelaten is het opgeven van weerstand. Je creëert daarmee een keuzemoment. Door de toegenomen spierspanning te erkennen kan je het daarna bewust loslaten. Doordat emoties en de spanning van je spieren aan elkaar gekoppeld zijn, beïnvloed je door spierspanning los te laten ook je mentale weerstand tegen loslaten.
3. Leer luisteren
Door los te laten ontstaat er in je lijf en je hoofd meer bewegingsruimte. Daardoor wordt het makkelijker om goed te voelen. Binnen aikido uit zich dat doordat je, als je ontspant, veel beter kunt voelen waar de aanval vandaag komt en welke richting hij op gaat. Meegaan met deze beweging en hem beïnvloeden wordt dan moeiteloos omdat de energie er al is. Je hoeft hem alleen maar te begeleiden.
4. Verbaas je over de kracht van loslaten
Wees er op voorbereid dat als je leert hoe je moet loslaten dingen veel minder moeite kosten en je minder frustratie ervaart. Omdat we daar zo aangewend zijn heb je het gevoel dat je niets doet en de controle kwijt ben. Je controle is echter veel groter en de dingen gaan en ontstaan vanzelf!
Laat in het commentaarveld achter waarom loslaten voor jou moeilijk is en je ontvangt een MP3 met een oefening om het verschil tussen spanning en ontspanning te leren voelen.
Nieuwsgierig hoe je je bewust kunt worden van de fysieke signalen van je lichaam en hoe je daarmee vanuit ontspanning om kunt gaan met lastige situaties in je leven?
27 mei is er een introductietraining Krachtig! om kennis te maken met de basis.
19 juni is er de verdiepingstraining De kracht van loslaten.
Leuk om je daar tegen te komen!
Fijne dag,
Karin
Download nu gratis het e-book In balans door centreren en ontvang een extra MP3 met centreeroefening!
Karin Karis zet mensen in beweging en in hun kracht.
Haar insteek: van je hoofd naar je lijf!
Karin is expert op het gebied van embodied leadership. Leren waarbij je lijf de essentie is. Zij gelooft dat leiderschap ontstaat door bewust en actief richting te geven en verantwoordelijkheid te nemen voor de keuzes die jij in je leven maakt.
Door onze houding en manier van bewegen te veranderen, veranderen we de omgang met de mensen om ons heen.