4 tips om een gijzeling te voorkomen   

Helaas zijn er de laatste tijd veel gijzelingen in het nieuws geweest, met zeer nare consequenties. Maar wist jij dat je zelf ook, waarschijnlijk dagelijks of wekelijks, met een kaping te maken hebt? Gelukkig zijn die niet gewelddadig maar de gevolgen van zo’n gijzeling kunnen wel desastreus zijn.

Amygdala hijack

Ik heb het over de amygdala-hijack, zoals dat in het Engels genoemd wordt. De amygdala is een deel van je limbische hersenen. Het verwerkt de emotionele lading en intensiteit van prikkels die op je afkomen. De amygdala regelt waar je je aandacht op richt en speelt een cruciale rol bij het inschatten van gevaar.
Op het moment dat de intensiteit van bedreigende prikkels een bepaalde drempel bereikt komt de amygdala in actie en legt de grote hersenen, je neo-cortex, stil. Dit deel van je hersenen zorgt voor het logisch redeneren en maakt afwegingen. Omdat bij gevaar snel gehandeld moet worden, wordt dit deel overgeslagen en worden de circuits naar je reptielenbrein, ook wel je instinctieve brein, ingeschakeld.
Daar liggen je automatische patronen opgeslagen die snel ingezet kunnen worden om je in veiligheid te brengen.

Stress verlaagt de drempel

De drempel waarbij de amygdala actief wordt en je automatische reactiepatronen activeert wordt beinvloed door het stressniveau dat je ervaart. Sta je onder druk of ervaar je veel stress dan ligt de drempel lager en zal je dus vanuit een beperkt aantal automatische reactiepatronen reageren. Dit zijn je geconditioneerde reactiepatronen (fight, flight en freeze) en je opgebouwde patronen (somatic markers), die dus veelal niet effectief zijn in je dagelijkse samenwerking of binnen je relatie.

Een gijzeling voorkomen

Gelukkig is het mogelijk de kans op een amygdala-gijzeling te beperken. De volgende 4 tips zorgen dat je minder gevoelig wordt voor een bedreiging en dus flexibeler en effectiever in je verbinding met anderen.

1. Wordt je bewust van je fysieke signalen
Door zelfobservatie en training kan je je bewust worden wanneer een amygdala-gijzeling eraan zit te komen. Dit kan zijn dat je het warm krijgt, je een knoop ik je maag voelt of je keel dichtgeknepen wordt. Je lichaam reageert eerder op veranderingen dan je cognitieve brein, door te leren voelen welke sensaties je lichaam afgeeft, wordt het mogelijk jezelf in het moment te vangen.

2. Doe geregeld centreeroefeningen
Vanaf het moment dat je bewust wordt dat er een amygdala-gijzeling aan zit te komen heb je 0,2 seconden om een ander patroon te kiezen. Wil je dus anders reageren dan je tot nu toe hebt gedaan dan is dat cognitief nauwelijks mogelijk. Daarom is het dus ook zo lastig om gedrag te veranderen.
Centreren is echter een makkelijk nieuw patroon om aan te leren waardoor je tijd koopt om nieuwe reactiepatronen in te zetten. In mijn e-book lees je meer over centreren.

3. Doe geregeld ademoefeningen
Je ademcyclus heeft een directe invloed op je parasympatisch zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel zorgt voor je mate van alertheid. Bij stress wordt je sympatische deel geactiveerd, wat je in verhoogde arousel brengt. Bij bijvoorbeeld een burn-out is dit deel voordurend geactiveerd waardoor je lichaam niet meer tot rust komt. Door een lage en diepe ademhaling stimuleer je het parasympatische deel wat zorgt voor ontspanning en herstel.
Een normaal adempatroon is 7 tot 9 keer per minuut. Zit je veel hoger, doe dan geregeld een ademoefening waarbij je de nadruk op de uitademing legt. Een video met een goede oefening vind je hier.

4. Zorg voor een gezonde levensstijl
Goede voeding, beweging, frisse lucht en voldoende nachtrust zorgen ervoor dat je meer kan hebben en daardoor minder snel vanuit automatische patronen zult reageren.

 

Fijne dag!

Karin

Met meer richting en plezier in je werk en je leven staan?
Kom dan naar de populaire introductietraining Krachtig!
Een laagdrempelige manier om kennis te maken met de kracht van je lichaam en geest.

Meld je aan via info@kitochange.nl

 

Van je hoofd naar je lijf

Download nu gratis het e-book In balans door centreren en ontvang een extra MP3 met centreeroefening!

 

 

 


Karin Karis - Van je hoofd naar je lijf

Karin Karis zet mensen in beweging.
Haar insteek: van je hoofd naar je lijf!

Karin is expert op het gebied van embodied leadership. Leren waarbij je lijf de essentie is. Zij gelooft dat leiderschap ontstaat door bewust en actief richting te geven en verantwoordelijkheid te nemen voor de keuzes die jij in je leven maakt.

Door onze houding en manier van bewegen te veranderen, veranderen we de omgang met de mensen om ons heen.