3 essentiële voorwaarden voor effectief leiderschap

Er is op internet veel te vinden over de kwaliteiten die een goede leider zou moeten hebben. Zoals bijvoorbeeld het vervullen van een voorbeeldfunctie, goede communicatie, het nemen van beslissingen en het hebben van een visie. Er zijn er meer, dit is slechts een kleine selectie.

Presteren onder druk en snelle veranderingen

Er is echter minder geschreven over hoe je als leider zorgt dat je deze kwaliteiten ook onder grote druk en snelle veranderingen kan laten zien en vasthouden. Dat valt vaak niet mee, gezien de toename van druk en snelheid van veranderingen. Veel van de adviezen zijn gebaseerd op cognitieve vaardigheden. Het analyseren van gedrag, je goed voorbereiden en focussen. Goede adviezen maar dan moet de basis wel goed zijn. En daar gaat het vaak mis. Want in alle drukte maak je vaak geen tijd voor datgene dat zorgt dat je dat kan doen. Namelijk je lichaam.

Als leider word je effectiever als je fysieke, mentale en emotionele stabiliteit, uithoudingsvermogen en flexibiliteit ontwikkelt en onderhoudt. Het minder goede nieuws is dat dat vraagt om een routine van dagelijkse oefeningen. Uit eigen ervaring weet ik dat, hoewel het niet altijd makkelijk is, dit wel goed te doen is en een zeer positief effect heeft op je effectiviteit. Met een fysiek oefenprogramma dat niet veel langer dan 20 minuten hoeft te duren, meditatie en een beetje commitment kan je het verschil in je dag en je energie maken.

De drie voorwaarden voor effectief leiderschap om aan te werken zijn:

  • Stabiliteit
  • Uithoudingsvermogen
  • Flexibiliteit

Het belang van de fysieke insteek

Een groot deel van de dag zijn we met ons hoofd bezig en voeren we ons werk zittend uit. We vergeten daarbij vaak dat ons lichaam een grote rol speelt in onze communicatie, de acties die we doen en onze emoties beïnvloedt. Door elke dag op een effectieve manier te werken aan fysieke stabiliteit, uithoudingsvermogen en flexibiliteit beïnvloed je je relatie met anderen en vergroot je je mogelijkheden om onder druk goed te blijven presteren.

Stabiliteit

Je romp zorgt voor de stabiliteit om je ledematen gecoördineerd te laten bewegen en je letterlijk en figuurlijk staande te houden. Het opbouwen van rompstabiliteit zorgt voor meer gerichte acties en de ruggengraat om te gaan met druk en veranderende situaties. 7 minuten per dag zou volgens onderzoek al voldoende zijn om je effectiviteit en gezondheid te verbeteren. En er zijn verschillende apps te vinden die je helpen om dat gestructureerd te doen.
Vraag jezelf af in welke situaties jij meer stabiliteit en stevigheid kan gebruiken in je werk.

Uithoudingsvermogen

Een dag kan lang duren en een week zelfs nog langer. Moet je gedurende langere tijd op hoog niveau presteren dan is een beetje uithoudingsvermogen belangrijk. In de training School of Embodied Leadership for Women (SOEL) van het Strozzi Institute heb ik geleerd dat het opbouwen van uithoudingsvermogen te maken heeft met je hartritme tijdens inspanning. Afhankelijk hoe fit je bent bouw je het makkelijkst uithoudingsvermogen op bij een hartslag van 180 min je eigen leeftijd. Dus ben, net als ik, 45 dan kom je uit op een optimale hartslag van 135 slagen per minuut. 20 minuten joggen met deze hartslag kan een goede manier zijn om dat te doen. In het begin kan je geregeld je hartslag meten. Door je bewust te worden van hoe je lichaam voelt bij deze hartslag heb je dat later niet meer nodig.
Waar zou meer uithoudingsvermogen je werk ondersteunen?

Flexibiliteit

Flexibiliteit is belangrijk om te kunnen reageren op, geregeld onverwachtse, veranderingen. Door fysieke flexibiliteit te trainen rek je ook je mentale flexibiliteit op. Mentale flexibiliteit zorgt ervoor dat je onder druk makkelijker kan schakelen en meer keuzemogelijkheden ontwikkeld. Je kan daarvoor eenvoudige yoga of stretchoefeningen doen. Stel, eventueel in overleg met een personal trainer, je eigen programma samen. Ga bij jezelf na in welke spiergroepen jij de meeste spanning opbouwt. Zorg dat je in ieder geval de grote spiergroep als romp en beenspieren rekt. Maar werk je veel achter de computer vergeet dan niet om je schouders, nek en onderarmen mee te nemen.
Waar ontstaan andere mogelijkheden als je flexibeler wordt?

FSOW

Een aanrader is om begeleiding van een fysieke coach te zoeken die je kan helpen om een programma op maat voor je te maken dat goed in te passen is in je dag. Want daar ligt natuurlijk altijd weer de uitdaging, hoe pas je oefeningen in je toch al drukke schema. Het hebben van een persoonlijk commitment en het stellen van de FSOW-vraag (for-the-sake-of-what) helpt mij meestal om mijn excuses aan de kant te schuiven en mijn dag met oefeningen te beginnen.


Karin KarisKarin Karis zet mensen duurzaam in beweging.
Haar insteek: van je hoofd naar je lijf!

Karin is expert op het gebied van embodied leadership. Leren waarbij je lijf de essentie is. Zij gelooft dat leiderschap ontstaat door bewust en actief richting te geven en verantwoordelijkheid te nemen voor de keuzes die jij in je leven maakt.

Door onze houding en manier van bewegen te veranderen,
veranderen we de omgang met onszelf en de mensen om ons heen.