Wat win je als je wint?

‘Wat win je als je wint?’ was de gedachte die bij me opkwam naar aanleiding van het spelen van de Samurai Game, afgelopen weekend. In dit spel oefen je, onder andere, een aantal fysieke uitdagingen en je helpt elkaar daarin zo goed mogelijk te worden. Je geeft aanwijzingen, deelt kennis, oefent, want wie weet wordt jouw oefenmaatje straks je medestrijder.

Daarna vorm je twee samurai-legers die, elk onder aanvoering van hun Daimyo (de krijgsheer), tegen elkaar strijden totdat het ene leger het andere heeft overwonnen. In symbolische gevechten strijd je om leven en dood, waarin het gaat om zelfrespect, daadkracht, compassie en integriteit.

Onze Daimyo won. Hij kwam als enige overlevende uit de strijd, terwijl zijn samurai’s en het andere leger verspreid door de ruimte op de grond lagen, dood. ‘Maar heeft hij nou echt gewonnen?’, dacht ik. Wat wint hij nou door te winnen? En hoe werkt dat in het ‘echte’ leven?

In sport is dat vrij duidelijk. Als je wint ben je de beste, in ieder geval beter dan je ander. Je krijgt een medaille of mooie beker en je maakt je daarna weer op voor het volgende evenement.
Maar hoe zit dat als het om organisaties gaat? Werkt het in de maatschappij en organisaties ook zo? Ik werd daarover aan het denken gezet door een opmerking van een van de deelnemers. Hij zei dat als hij in zijn bedrijf teveel vanuit eergevoel, compassie of integriteit zou werken, dat zijn ‘dood’ zou betekenen. Ook anderen gaven aan zichzelf op het werk in te houden en voorzichtig te zijn. Het kostte ze veel energie en zorgde ervoor dat ze hun werk minder leuk vonden. Ze deden hun werk omdat ze het inkomen nodig hadden… Er zal een reden zijn dat de cultuur in het bedrijf er zo uit ziet. Maar wie wint er als medewerkers op deze manier naar hun werk gaan?

Wat ik in het weekend heb zien gebeuren is dat een groep mensen die elkaar niet kent twee dagen lang het beste in elkaar omhoog haalt, het leuk vindt met elkaar te leren, de ander beter te maken, de sterke kanten van elkaar te zien, elkaar uit dagen en een hoop plezier te hebben. Ik heb het gevoel dat iedereen zich gezien en gewaardeerd voelde. Aan het eind van het weekend gingen we uit elkaar met een hoop nieuwe inzichten, ontdekkingen, energie en als mensen die een band met elkaar hadden opgebouwd. Hoe makkelijk was dat?

Wat zou er gebeuren in bedrijven, ook een groep willekeurige mensen bij elkaar, als we het beste in elkaar omhoog halen in plaats van de beste te willen zijn, met elkaar willen leren in plaats van bang te zijn dat de ander er met de kennis vandoor gaat, de sterke kanten van elkaar te gebruiken in plaats van te focussen op de verbeterpunten en wat er niet goed gaat, elkaar uit te dagen en als mens te waarderen in plaats van over elkaar te roddelen? Wat als we onze werkplek kunnen zien als de ultieme plek om jezelf en een ander te laten ontwikkelen, te werken aan ieders persoonlijk leiderschap?

Dat is simpel maar niet altijd makkelijk, denk ik. Het begint bij jezelf. Door keuzes te maken vanuit je eigen kracht, met zelfrespect, waardigheid en integriteit beïnvloed je je eigen (werk)leven op een positieve manier. Dat klinkt eenvoudig maar is het voor de meesten niet. Of zoals een van de deelnemers gister zei: “het is makkelijk goed voor mijn kinderen te zorgen, maar een stuk moeilijker om dat voor mezelf te doen.” Maar als dat je lukt ga je vanzelf goed voor anderen zorgen. Je bent dan in staat hen te ondersteunen, versterken en uit te dagen. En ik heb afgelopen weekend weer gezien wat dat met mensen doet.

Ben benieuwd hoe jij dat ziet voor jouw werk en hoe het voor jou is of zou zijn om ergens te werken waar je elkaar met energie het weekend instuurt?

Door dit weekend is in ieder geval mijn motivatie, om met mijn werk een bijdrage te leven aan een cultuur waarin mensen vanuit verbinding en plezier naar hun werk gaan en zich kunnen ontwikkelen, weer versterkt en vergroot. Ik geloof namelijk dat dan uiteindelijk iedereen wint!

Wil jij meer plezier op je werk en in je leven en wil je leren hoe je daar kan werken kom dan 30 november naar de introductietraining Krachtig! Een laagdrempelige manier om kennis te maken met de kracht van je lichaam en geest.

 

P.s. Voor mensen die geïnteresseerd zijn, de volgende Samurai Game is op 21 en 22 maart in Den Haag