Ik weet niet of jullie het herkennen maar als ik iets doe wat buiten mijn comfortzone ligt moet ik altijd even een hobbeltje over. Dat hobbeltje bestaat in mijn geval meestal uit beperkende overtuigingen. De angst om af te gaan, geen goedkeuring te krijgen, er stom uit te zien of mezelf te ‘bloot’ te geven. En dat hobbeltje is vaak net groot genoeg om te twijfelen, en daarmee het moment voorbij te laten gaan, of weer voor de veilige weg te kiezen.
De afgelopen jaren heb ik veel ontdekt ten aanzien van mijn comfort- en groeizone. De belangrijkste ontdekking is: dat het leuk is om geregeld in mijn groeizone te zitten; ik doe nieuwe dingen, benut veel meer van mijn kwaliteiten, ontmoet meer mensen en leer mezelf steeds beter kennen. En dat er een aantal handvatten zijn die helpen om de hobbeltjes te nemen. En die wil ik graag met je delen.
Wat gebeurt er namelijk als je iets wilt doen in je groeizone?
Als je dingen doet in je groeizone wordt je systeem uit balans gebracht. Je lichaam ervaart dit als een bedreigende situatie en dat roept weerstand op. Dat is dus dat hobbeltje. Daardoor zal je meestal kiezen voor de veilige weg. De weg die je al kent, het vermijden van het gevaar, de comfortzone.
Om iets in je groeizone te kunnen doen moet je dus eigenlijk iets tegennatuurlijks doen. Namelijk het ‘gevaar’ opzoeken, de situatie aangaan. Aikido en bewustwording van de reactiepatronen van mijn lichaam hebben mij handvatten gegeven om te snappen hoe de mechanismen werken en hoe ik de weerstand kan overwinnen om wel in mijn groeizone te stappen.
1. Het belang van centreren
Binnen aikido wordt je eigenlijk voortdurend in een onveilige situatie geplaatst. Er is namelijk steeds iemand die je ‘aanvalt’. Een van de doelen van aikido is om juist met deze druk in balans te kunnen blijven. Dus je comfortabel te blijven voelen ondanks wat er op je af komt.
In mijn vorige blog las je het belang van de comfortzone. Als je in balans bent in je comfortzone wordt het makkelijker om uitdagingen, zoals iets geks doen, een moeilijk gesprek voeren of een belangrijke beslissing nemen, aan te gaan. Door goed te leren centreren en bewust te worden van spanning in je lijf voel je steeds beter en sneller wanneer je uit balans wordt gebracht. Je leert voelen hoe de weerstand zich opbouwt en waar die zit in je lijf. Tijdens verschillende coachings kwamen dichtgeknepen keel, knoop in de maag en druk op de borst naar voren. Door die weerstand te herkennen en erkennen creeer je voor jezelf ruimte om te kiezen: neem ik de veilige weg of ga ik de uitdaging aan.
2. De boodschap van het zwaard
Een karakteristieke beweging binnen aikido is de irimi. Irimi betekent inkomende beweging. Dit houdt in dat je instapt naar de aanvaller toe. Dit is in eerste instantie geen voor de hand liggende keuze omdat je de aanval wilt ontwijken en instappen de minst logische mogelijkheid lijkt. Een aanval met het zwaard maakt dat heel helder. Je bent namelijk het meest veilig ten opzichte van het zwaard als je schuin naar voren stapt en naast de schouder van de aanvaller komt staan.
Het inzicht dat het zwaard mij geeft, en wat ik merk als ik lastige situaties in het dagelijks leven aan ga, is dat als je je weerstanden en angst kunt overwinnen en een uitdagende situatie aangaat de bedreiging van de situatie veel minder groot is dan gedacht. Het verruimt zelfs het perspectief op de situatie.
Door herhaaldelijk met het zwaard te oefenen en je steeds meer bewust te worden van de weerstanden in jezelf leer je deze steeds makkelijker te doorbreken.
Wat levert je dat in de praktijk dan op?
Bij de mensen met wie ik werk merk ik dat als we met deze principes oefenen ze steviger in hun schoenen gaan staan. Ze worden minder snel uit het veld geslagen en gaan makkelijker uitdagingen aan waardoor ze vaker in hun groeifase zitten.
Op dat moment wordt er een positieve vicieuze cirkel op gang gebracht. Door het aangaan van die uitdagingen vergroten ze hun comfortzone. Door het vergroten van de comfortzone ontstaat er een steviger basis om naar de groeizone te gaan, wat de comfortzone weer positief beinvloed. Ik merk dat mensen het steeds leuker gaan vinden om zichzelf uit te dagen, meer uit zichzelf halen en meer ontspannen in het leven gaan staan.
Wat is de groeifase voor jou en wat levert het je op als je daar in zit? Leuk als je een reactie achterlaat onder het blog!
Om je comfortzone te versterken vind je in mijn blog over de comfortzone, 4 tips om uit je hoofd te komen en de 5 tips om jezelf sterker neer te zetten oefeningen en meer informatie.
Fijne dag!
Karin