Merk je ook dat het vaak zo lastig is uit je comfortzone te stappen? Dat er altijd een soort van hobbel en tegennatuurlijk gevoel is als je dat doet? In het volgende blog zal ik je vertellen hoe dat zit en wat het zwaard, dat binnen aikido gebruikt wordt, ons daarover kan leren. Maar deze keer wil ik het hebben over het belang van de comfortzone.
In de training die ik op dit moment aan het geven ben, zijn we uitgebreid ingegaan op de verschillende zones. De comfortzone, de groeizone en, zoals een van de deelnemers het noemde, de terrorzone.
Het grootste leereffect hebben we in de groeizone. ‘It’s where the magic happens’, zoals dat zo vaak wordt gezegd. In tegenstelling tot de comfortzone is dit het gebied waar je dingen anders doet of andere dingen doet dan je gewend bent. Je daagt jezelf, zeg maar, een klein beetje uit. Herken je ook dat dat altijd voor een lichte spanning, wat onzekerheid en lichte watervrees zorgt? De uitdagingen zijn in de groeizone echter zo groot dat je in staat bent ze aan te gaan.
De terrorzone is iets waar we niet al te vaak in moeten verkeren. Hier is de uitdaging zo groot dat je blokkeert, er paniek in je systeem ontstaat. Leren is in deze zone nauwelijks mogelijk.
Vaak zie je in artikelen dat er veel nadruk op de groeizone wordt gelegd en het lijkt alsof de comfortzone voor watjes is. Nou ben ik zeker een voorstander van de groeizone maar niet voordat we de comfortzone de plek hebben gegeven die zij verdient. Om te kunnen leren en jezelf uit te dagen is het namelijk, in mijn ogen, van belang eerst een stabiele basis te creëren. Een veilige plek, eigen grond, waar je altijd weer naar terug kan komen.
Vaak zie ik, in mijn trainingen en coaching, dat die plek niet stabiel of veilig genoeg is. De comfortzone is dan heel klein en daardoor wordt je al snel uit balans gebracht. Mensen staan niet krachtig, niet in hun eigen kracht. En dat heeft consequenties voor de groeizone, de uitdagingen die je aan moet gaan.
Doordat je je eigen grond klein maakt voel je meer onzekerheid, komt faalangst eerder om de hoek kijken en worden de meningen van anderen belangrijker. De uitdagingen die het leven zijn swung geven worden dan sneller onneembare hobbels, waarin je alleen maar kan zien dat je kan gaan mislukken. De comfortzone wordt dan de basis waarin je de overtuiging hebt dat je het niet kunt, dat andere beter zijn, of dat je niets waard.
Een goede uitvalsbasis is dus belangrijk om in de groeizone te kunnen leren en daarmee je comfortzone steeds verder te vergroten. Pas als het in de comfortzone ok zit kan het positieve proces van groei beginnen en wordt het steeds leuker in de groeizone te stappen en jezelf uit te dagen. Dan ontstaat life-long-learning.
Omdat ik je comfortzone zo belangrijk vind geef ik je twee oefeningen die je ondersteunen om je krachtiger in je eigen basis neer te zetten.
1. Zoek de ruimte in je lichaam
Ga staan en zet je voeten op schouderbreedte.*
Ga op zoek naar de ruimte in je lichaam. Ik stel me altijd iets voor wat hol is en probeerd me dat voor te stellen in mijn lijf. Dus ik stel me voor dat mijn romp zo hol en groot mogelijk is.
Begin bij je bekken en zoek in welke stand je het meeste ruimte voelt in je bekkengebied.
Doe dan hetzelfde voor je borstkas en verbind deze twee met elkaar zodat je romp een grote holle ruimte is. Voel wat dat doet met je lichaamshouding!
Terwijl je dit zo blijft houden zoek je ruimte in je heupen, benen en knieen. Daarna ga je naar je schouders, armen, nek en hoofd.
Observeer wat er gebeurt met je lichaamshouding en zorg dat je nergens spanning opbouwt om ruimte te creeeren.
2. Breng de aandacht naar de ruimte om je heen
Als je de ruimte in je lichaam voelt breng je je aandacht naar je voeten en naar het punt net iets onder je navel in het midden van je buik.
Nu zend je je energie uit naar boven, vanuit je kruin, en naar beneden, vanuit je startbeentje. Voel of de energie naar boven gelijk is als naar beneden.
Zend je energie uit naar links en rechts en voel of links gelijk is aan rechts.
Zend je energie naar achter en voel of die gelijk is aan de energie naar voren.
Laat de aandacht om je heen steeds ruimer worden. Breng het naar de muren van de ruimte waarin je bent en als het beter gaat kan je het gebouw, de straat, de stad nemen.
* Breng je het grootste deel van de dag zittend achter je bureau door dan kan je deze oefening ook geregeld zittend uitvoeren. Zorg dan dat je goed rechtop zit en je voeten naast elkaar op de grond hebt staan.
Wil je meer leren over hoe je je comfortzone kan verstevigen?
Kom dan 29 juni naar de introductietraining Krachtig!
Tijdens deze training ervaar je hoe je lichaam je kan helpen steviger in je schoenen te staan.
Geef je voor 25 juni op via info@kitochange.nl
Volgende blog lees je wat het zwaard ons leert over onze comfort en groeizone. Laat hieronder weten hoe vaak groot jouw comfortzone is.
Fijne dag!
Karin
p.s. Als je deze informatie waardevol vindt, stuur hem dan door via facebook, twitter, linkedin of je mail zodat ook mensen uit je netwerk ervan kunnen profiteren.