Waarom in de praktijk de modellen het raam uit gaan

Modellen en nieuwe inzichten. Dat is wat je meestal meeneemt uit een training of cursus. Ze maken je enthousiast en je bent vastbesloten deze nieuwe kennis toe te gaan passen in je werk of relatie. De praktijk ziet er alleen anders uit. De inzichten en modellen die tijdens de training zo logisch leken komen niet omhoog borrelen als je ze nodig hebt. In die vergadering schoot je weer uit je slof en het gesprek met je partner verliep weer op de ouderwetse manier. Je pakt je cursusmap er weer eens bij en ziet op welke manier je wel had kunnen reageren. Op papier en in je hoofd ziet het er weer heel logisch uit.

Dit is waarschijnlijk voor veel van jullie herkenbaar en komt doordat we, met dank aan Descartes, het hoofd en lichaam als twee losstaande onderdelen zien. In onze maatschappij hebben we het hoofd de hoofdrol gegeven en vergeten we vaak het lichaam in te zetten om te leren. Terwijl juist het lichaam essentieel is bij leren en er voor zorgt dat we kennis en inzichten om kunnen zetten in ander gedrag.

Modellen zijn cognitief en een manier om de werkelijkheid te structuren. Ze geven je handvatten om naar situaties te kijken en ze hanteerbaar te maken. Ze zorgen er echter niet voor dat je in staat bent ander gedrag te laten zien. En dat komt omdat je lichaam sneller is dan je hoofd. Dus als je na de training op gesprek wordt geroepen bij je ‘lastige’ baas, onder druk komt te staan in de vergadering of je partner je weer aanspreekt op iets dat je zou doen maar niet hebt gedaan, gaan de modellen het raam uit. Je lijf herkent de situatie en reageert vanuit patronen die je eerder op deze situatie hebt laten zien. Om echt te leren én gedrag te kunnen veranderen zijn modellen dus niet genoeg en is het essentieel om je lichaam te betrekken in het leerproces. Dit is wat embodiment wordt genoemd. Het kunnen omzetten van kennis en modellen in nieuwe acties.

Wat doet embodiment?
Het zorgt er voor dat je op een andere manier gaat reageren op de belangrijke momenten. Dat betekent dat je die andere manier eerst moet oefenen. In de martial arts is er een bekend gezegde: “Under duress you fall to your level of training.”¹ Door eerst in een veilige omgeving zonder druk het nieuwe gedrag te trainen en de druk dan langzaam op te voeren kan je uiteindelijk op een andere manier gaan reageren in de voor jou lastige situaties. Het gaat dan niet meer om weten maar om doen! In mijn interview met Pete Hamill legt hij ook uit hoe het werkt.

Modellen zijn dus niet nutteloos maar moeten wel gekoppeld worden aan het oefenen van ander gedrag in een oefensituatie en daarna in de praktijk. Als je vanuit embodiment, dus met je lichaam leert, levert je dat het volgende op:

  • Je bent in staat op een andere manier op lastige situaties te reageren dan daarvoor.
  • Je kan dat steeds opnieuw toepassen. 
  • Je kan het onder druk toepassen.

Merk je dus dat je steeds vastloopt in dezelfde patronen in je relaties of op het werk en wil je dat veranderen? Zorg dan dat je je lichaam betrekt in je leerproces. Tijdens de training De eenvoud van KRACHT ga je daar mee aan de slag en leer je hoe je de principes van embodiment toe kan passen.

Fijne dag!
Karin

(¹”Under duress” betekent onder druk of moeilijke omstandigheden. Daarin val je terug op je niveau van de ingeslepen patronen of handelingen)

p.s. Als je deze informatie waardevol vindt, stuur hem dan door via facebook, twitter, linkedin of je mail zodat ook mensen uit je netwerk ervan kunnen profiteren.