Vind jouw richting

In mijn vorige blog heb je gelezen hoe ik de grote sprong hebt gemaakt om me helemaal te gaan richten op Ki to Change. Ik had beloofd dat ik met jullie zou delen wat me geholpen heeft om die stap te zetten. De komende serie blogs zullen gaan over wat mij heeft geholpen een nieuwe richting in te slaan zodat het jou kan helpen bij het vinden van jouw richting. En vandaag beginnen we bij het begin. Of eigenlijk bij het eind, maar dat zal duidelijk worden als je verder leest.

Voor mij is een grote verandering ingezet door een opdracht die ik kreeg tijdens mijn trainersopleiding. Het was de opdracht die Stephen Covey beschrijft in zijn boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Waarbij je je bevindt op je eigen begrafenis en luistert naar wat mensen uit jouw leven over je te vertellen hebben. Kern van de opdracht is dat je voorstelt wat je zou wíllen dat ze over je zouden vertellen.

Er kwam al snel een beeld omhoog van wie ik wilde zijn. Ik wilde dat mensen mij zouden herinneren als open en warm, iemand bij wie ze zichzelf konden zijn en die goed kon luisteren, in staat was om anderen in hun kracht te zetten en het leven lichter te maken. En zo nog wat dingen. Terwijl ik met een voldane glimlach naar het papier keek, realiseerde ik me opeens met een schok dat als ik dat zou willen, dat niet vanzelf zou komen. De manier waarop ik me namelijk vaak opstelde, de keuzes die ik maakte en de dingen die ik deed droegen niet perse bij aan het beeld dat ik graag wilde nalaten. Het was voor mij de aanzet om verantwoordelijkheid te nemen dingen anders aan te gaan pakken.

Wat is, in mijn ogen, de kracht van deze oefening. Dat is de richting die het geeft. Door een beeld en gevoel te hebben van wie je wilt zijn creeer je een referentiepunt waaraan je je keuzes en acties kunt verbinden. Je hoeft jezelf dan alleen de vraag te stellen: draag wat ik doe, denk of voel bij aan waar ik naar toe wil.

Nu is het jouw beurt. Vind jouw richting!

Plan voor jezelf een avond vrij. Zet je telefoon uit en een lekker muziekje op. En pak papier en pen. Beschrijf wie jij zou willen zijn aan de hand van het volgende:

Je bent op een begrafenis en neemt plaats in de een van de rijen. Langzaamaan kom je erachter dat het je eigen begrafenis is. Je ziet familieleden, vrienden, collega’s en anderen mensen uit je omgeving. Een aantal van hen zal een toespraak gaan houden.

Schrijf voor jezelf op:

  • wat wil je dat deze mensen over jou gaan zeggen?
  • wat wil je betekent hebben in het leven van deze mensen?
  • welke eigenschappen van jezelf wil je benoemd zien?
  • welke dingen die je gedaan hebt wil je graag terughoren?

Neem even de tijd en de rust voor deze oefening om een goed beeld van jezelf te creëren. En bedenk ‘energie volgt aandacht’ dus maak jezelf niet te klein en droom groot! Het moet een beeld zijn waarvan je gaat glimlachen. En zet dan elke keer een stap in de goede richting.

Durf je het aan om jouw beeld ook te delen en daarmee anderen te inspireren? Laat dan hieronder achter hoe jij herinnerd wilt worden.

Fijne dag!

Karin

Gerelateerde blogs:
Hoe geef jij richting aan?
Wist jij dat alles waar je aandacht op richt groeit?

 

2 reacties op “Vind jouw richting

    • Ha Mark,

      Dank je wel voor de link. Heb het interview vandaag zitten luisteren, erg inspirerend! Aanrader! Gelijk weer enthousiast geworden weer wat meer van Covey te lezen.

Je kunt geen reacties meer plaatsen.