Heb jij een growth mindset?

Weet niet of jij het herkent maar ik hoor het geregeld om me heen: “ja, zo ben ik nu eenmaal” of “het is nu eenmaal zo”. Waarna de mensen die dit zeggen een zucht slaken en weer doorgaan met wat ze al deden. Volgens Carol Dweck is dit een van de tekenen van een fixed mindset. Mensen met een fixed mindset geloven dat je capaciteiten als mens vastliggen, ze richten zich met name op het behoud van wat ze weten en kunnen. Dit bepaalt voor een groot deel hun eigenwaarde. Ze dekken zich in voor risico’s want als je faalt bewijs je daarmee dat je iets niet kunt en door de mand valt. Nieuwe dingen uitproberen doen ze daardoor niet snel en doorzetten is niet hun sterkste eigenschap. Want, in hun ogen, is inspanning leveren voor iets een teken van zwakte.

Je kan je voorstellen dat mensen die voornamelijk met deze mindset tegen het leven aankijken minder snel grote veranderingen in hun leven zullen aanbrengen. Mocht je echter bij jezelf wel een kriebel voor verandering voelen maar de bovengenoemde mindset herkennen dan heb ik goed nieuws voor je. Volgens de wetenschap is het mogelijk een fixed mindset te veranderen in een growth mindset!

En om te beginnen is dat helemaal niet moeilijk. De eerste stap is te geloven dat je je eigen intelligentie en daarmee hetgeen je kan bereiken kan beïnvloeden. Ja ja, hoor ik de fixed mindset mensen al denken, dat heet wishful thinking. Toch blijkt uit steeds meer onderzoeken in de neuropsychologie dat de hersenen erg goed trainbaar zijn en het daarmee dus ook mogelijk is je mindset te veranderen.

Wat zijn de kenmerken van een growth mindset?

 • Je wilt graag leren
 • Je ziet uitdagingen als iets waardoor je jezelf kan ontwikkelen
 • Tegenvallers en obstakels brengen je minder snel uit balans
 • Je best doen voor iets vind je leuk omdat je inziet dat het nodig is om te groeien
 • Je ervaart kritiek of negatieve feedback niet gelijk als een aanval op jouw als persoon maar als een bron van informatie over mogelijke verbetering van je vaardigheden
 • Je wordt minder competitief  ten aanzien van het succes van anderen

Als je met deze bril op naar de wereld om je heen kan kijken zie je veel meer mogelijkheden, wordt het leven lichter en heb je meer gevoel van vrijheid.

Alhoewel ik nog niet zo lang geleden van deze theorie over de fixed en growth mindset heb gehoord is het voor mij precies hetgeen er de afgelopen jaren is veranderd. Door in beweging te komen, me te verdiepen in dingen die ik interessant vond, mezelf minder serieus te nemen en te zien dat tegenvallers me eigenlijk altijd sterker maakte heb ik langzaam mijn growth mindset ontwikkelt. Ik ben me steeds meer op het proces dan op het resultaat gaan focussen. Het leven is daardoor een ontdekkingsreis geworden via het pad van meesterschap. En het mooie van meesterschap is dat je er heel, heel dicht bij kan komen maar het nooit helemaal bereikt. Dat wordt een leven lang groeien…

In dit filmpje worden de eigenschappen van een fixed en growth mindset voor je op een rij gezet.
Welke eigenschap zou voor jou de grootste verandering in je mindset betekenen?

Fijne dag!

Karin

 

 

4 reacties op “Heb jij een growth mindset?

 1. Hallo Karin wat een leuk stuk weer. Ook erg herkenbaar. Ik pas dit onder andere ook toe bij mijn workshops. Beweging en ruimte voor groei ook bij organisaties zit veelal in de mensen zelf. Mooi hoe jij dit met fixed mindset ondertitelt.

  • Hoi Diane, dank je wel voor je reactie. Het is elke keer weer verrassend om te merken hoeveel ruimte en beweging er ontstaat als je in staat bent aan je mindset te werken. Kan me voorstellen dat jij dat ook steeds weer tegenkomt in je workshops. Dit model geeft mooie handvatten om naar je eigen mindset te kijken.

 2. Dank Karin, wat interessant; zo word je weer bewust in welke mindset je zit.

  • Hoi Manja. Ja, we hebben elke keer weer de keuze hebben hoe we tegen dingen aankijken en dat dat zo veel effect op de uitkomst heeft.

Je kunt geen reacties meer plaatsen.