De tips die je nodig hebt om tot actie te komen

Actie zorgt voor energie. Dingen doen, afmaken en neerzetten zorgen ervoor dat je een goed gevoel krijgt over jezelf en dat geeft positieve energie. Maar zoals je in 3 gewoonten die invloed hebben op je energie las zijn er een aantal gewoonten die ervoor zorgen dat het moeilijker is om in actie te komen of dingen af te maken. Namelijk perfectionisme, bevestiging nodig hebben en tevreden zijn met de status quo.

Deze keer wil ik je tips geven die je helpen om die gewoonten te lijf te gaan.
En ik zeg met opzet ‘te lijf’ gaan omdat de gewoonten voor een groot deel opgebouwd worden in je hoofd en je lijft je helpt om ze te kunnen bestrijden.

De 3 gewoonten gaan vaak gepaard met veel drukte in je hoofd. Doordat je de hele dag door bezig bent met de dagelijkse beslommeringen hoor je ze vaak niet. Maar als je even stil bent en er meer op let zal je vaak de volgende ‘stemmetjes’ horen: ‘je bent dom als je fouten maakt, je bent niet creatief, doe maar normaal dan doe je al gek genoeg, als ik iets stoms doe vindt niemand me meer leuk’. Of iets van die strekking. Die stemmetjes hebben te maken met je gevoel van eigenwaarde. Hoe sterker je gevoel van eigenwaarde ontwikkeld is hoe minder druk je je maakt over fouten, de mening van anderen of het aangaan van experimenten.

Is je gevoel van eigenwaarde minder sterk, dan zal je veel sneller in een situatie terecht komen waarin je je getest voelt en een ongemakkelijk gevoel krijgt. Je krijgt dan last van je oordelen over jezelf die zijn opgebouwd uit hoe jouw omgeving omgaat met fouten, creativiteit en experimenteren. En oordelen zitten in je hoofd.
Observeer bij jezelf maar eens waar je energie zit op het moment dat je de druk voelt om geen fouten te maken, onzeker bent over je ideeën of iets moet doen wat je nog nooit gedaan hebt. Waarschijnlijk kom je erachter dat die hoog zit, omdat je hoofd druk bezig is met vanalles.

Om een van die 3 gewoonten te doorbreken is het dus in de eerste plaats van belang te observeren wanneer je in een van je gewoonten stapt. Waar moet je op letten:

  • Je hoofd voelt druk of vol
  • Er gaan allemaal gedachten door je hoofd
  • Veel van de gedachten zijn op de toekomst gericht: wat als…. dan…
  • Je voelt de spanning in je lichaam toenemen. Vaak zit die in schouders en nek bij perfectionisme, rond de borstkas als je bevestiging nodig hebt en rond je buik bij het aangaan van nieuwe dingen. (Individueel bestaan er natuurlijk verschillen!)
  • Je voelt dat je energie blokkeert, voelt figuurlijk geen beweging

Goed, dan heb je bij jezelf gesignaleerd dat je handelt in een van je gewoonten, en dan?

De eerste stap is om te centreren.
Breng je aandacht bewust naar je hoofd en laat je aandacht dan door je lichaam naar beneden vallen, stromen of glijden naar je bekken. Voel het gewicht van je lichaam op de stoel (als je zit) en waar je voeten de grond raken. Je zal merken als je een keer of drie wisselt tussen je hoofd en buik dat je hoofd rustiger is als je met je aandacht in je buik zit. Na drie keer herhalen hou je je aandacht beneden, in je buik en bij het gewicht van je lichaam met de ondergrond. In het blog 4 tips om uit je hoofd te komen vind je meer informatie.

De tweede stap is nieuwsgierig zijn.
Als je aandacht in je buik zit, je centrum of hara, kan je je hoofd eens rustig observeren. Je kan nu van een afstandje naar alle drukte in je hoofd luisteren en je emoties en fysieke sensaties onderzoeken. Stel jezelf vragen als: welke gedachten heb ik, waar komen die vandaan, waar voel ik spanning of leegte in mijn lijf, waarom zou dat gebeuren en helpt het me met wie ik wil zijn. Je zal waarschijnlijk niet gelijk alle antwoorden krijgen. Maar door dit steeds weer te herhalen zal je merken dat je steeds meer informatie krijgt over waarom je dingen op een bepaalde manier aanpakt.

De derde stap is om te blijven centreren.
Belangijk is om, tijdens het observeren, steeds weer met je aandacht terug te gaan naar je centrum. Zodra je met je aandacht weer naar je hoofd gaat zal je merken dat je gedachten, twijfels, onzekerheden en oordelen weer van zich zullen laten horen.

De vierde stap is om daarna gewoon te gaan doen!
Elke keer dat we in actie komen en iets voor elkaar krijgen geeft dat energie. Ben je daarom bewust van je successen, hoe klein ook. Dat ik mijn 3-wekelijkse blog weer op tijd heb geschreven is een high-five moment. Het is belangrijk om daar bij stil te staan en te voelen welke energie en gedachten dat oplevert.

De vijfde stap is om in de praktijk te leren hoe je dit kan aanpakken.
Wil je in de praktijk aan de slag met je eigen patronen, leren hoe je makkelijker in actie komt, je eigen kracht ontwikkelen en meer energie en plezier? Schrijf je in voor een van de trainingen of maak een afspraak voor coaching.

 

Een reactie op “De tips die je nodig hebt om tot actie te komen

Je kunt geen reacties meer plaatsen.