De 3 beste tips voor persoonlijke ontwikkeling

Grote veranderingen in je leven ontstaan vaak als gevolg van twee dingen.
Iets wat je overkomt, zoals bijvoorbeeld een scheiding, de geboorte van je kind, het verliezen van iemand, verhuizen of een ernstige ziekte kan ervoor zorgen dat je anders tegen dingen aan gaat kijken en in het leven gaat staan. Zo hebben bij mij het verbreken van een relatie en het een sabbatical van 6 maanden waarin ik op diverse plekken in de wereld aikido heb getraind veel in beweging gezet.
De tweede manier is een tip of informatie die je van iemand krijgt. Die kan ervoor zorgen dat je je bewust wordt van je mindset en ervoor zorgen dat het mogelijk wordt oude overtuigingen los te laten.

Over die laatste wil ik het hebben. Ik wil met jullie de drie beste tips delen die ik ooit gehad heb en het mogelijk hebben gemaakt dat ik dat ik de keuze heb gemaakt voor mezelf te beginnen. Tijdens het lezen hoop ik dat je ook nadenkt over de tips die jou hebben geholpen om jezelf te ontwikkelen.

Investeer in jezelf.

In de afgelopen paar jaar heb ik veel geinvesteerd in trainingen, coaching en boeken. Ik heb dat eigenlijk nooit veel gedaan. Vond boeken snel te duur en trainingen of coaching onbetaalbaar. Het betekende dat ik alleen trainingen deed als mijn werkgever betaalde. Die waren dan ook met name vakinhoudelijk en niet direct gericht op mijn persoonlijke ontwikkeling.
Tijdens een van mijn training bij Open Circles leerde ik het belang van investeren. En de grootste eye-opener was dat je daar helemaal geen bedrijf voor hoeft te hebben. Investeren in je eigen ontwikkeling en in dingen die je interessant vindt is de beste investering die je kunt doen. Sinds die tijd zet ik een vast percentage van mijn inkomen daarvoor apart. In mijn geval 20%. Hierdoor creëer je een pot die je voor jezelf mag gebruiken. Daardoor kan ik mijn calvinistische inslag omzeilen. Als ik nu iets zie wat ik interessant vind, bijvoorbeeld een boek of een training, dan hoef ik alleen maar in mijn spaarpot te kijken of daar (alweer) voldoende saldo inzit of spaar ik net zolang totdat ik hem kan betalen. Dat geeft heel veel vrijheid en ik merk dat leren het leukste is wat er is.

Wees dankbaar.

Het is misschien een dooddoener maar mij heeft het veel opgeleverd om elke dag 10 dingen op te schrijven waar ik dankbaar voor ben. Ik ben de mensen en dingen om mij heen veel meer gaan waarderen en voel me meer betrokken. Doordat ik een lijst van 10 maak ga ik ook de kleine dingen steeds meer zien. Zoals de geur van buiten toen ik vanochtend om 7 uur aan het hardlopen was en de kleine eendjes in de sloot.

Focus je op successen op de dag.

Jullie kennen het vast ook. Dat je een hele to-do-lijst voor de dag hebt en dat je aan het eind van de dag niet alles af hebt kunnen strepen. En dat dan hetgeen wat je nog niet hebt gedaan zwaarder weegt dan wat je wel voor elkaar hebt gekregen. Dus heb je een ontevreden gevoel…
Door elke dag drie successen op te schrijven merk ik dat ik mijn focus heb verlegd en ik mijn energie positief beïnvloed. En echt elke dag heb je wel drie successen hoe klein dan ook. Het kan zijn dat je gelijk je bed uit bent gestapt in plaats van nog 10 minuten blijven liggen, dat je tijd hebt genomen een vriendin te bellen of dat je de stapel post hebt opgeruimd. Door je op positieve dingen te richten zal je je zelfverzekerder en blijer voelen.

Dus de drie tips op een rij:

  1. Zet geld, liefst een vast percentage, opzij om te investeren in jezelf.
  2. Schrijf elke dat 10 dingen op waar je dankbaar voor bent.
  3. Schrijf elke dag 3 successen op.

Jij hebt ook vast tips die je ooit gekregen hebt en die een verschil voor je hebben gemaakt waardoor je jezelf persoonlijk bent gaan ontwikkelen. Laat jouw tips achter in het commentaarveld hieronder.

Om de eerste tip gelijk in de praktijk te brengen kan je aankomende vrijdag (25 april) starten met de nieuwe training In je kracht. Er zijn nog een paar plekken vrij.

Wil je kennismaken met wat fysieke bewustwording voor jouw persoonlijke ontwikkeling kan betekenen dan kan je je inschrijven voor Krachtig! op 11 mei.
Meld je nu aan!

Fijne dag!

Karin