Conflict zorgt voor beweging

 

Conflicten opzoeken…

laat staan het leuk vinden, is niet iets dat we in onze poldercultuur hebben meegekregen. Toch zou het goed zijn de waarde van conflict meer in te zien. Heb je je ooit gerealiseerd waardoor zoiets moois als een parel kan ontstaan? Het is de reactie van een oester als iets dat irriterend is, bijvoorbeeld een zandkorrel, zijn schelp binnendringt. Door met het conflict aan de gang te gaan lost het niet alleen op maar er ontstaat ook iets moois en waardevols.

Eigenlijk zie je dat alle veranderingen en aanpassingen in de natuur ontstaan vanuit conflict, het ondervinden van weerstand. Een mooie meanderende rivier is er alleen maar doordat het water weerstand ondervindt en op zoek gaat naar een weg met minder weerstand. Ondervindt het water geen weerstand dan wordt het een saai, recht kanaal.

Toch doen wij vaak ons best, zeker in veel bedrijven, om conflicten en weerstanden te vermijden of bestempelen we ze als negatief. Door met deze bril te kijken laat je veel liggen. Meningsverschillen, lastige situaties en samenwerken met mensen die je niet zo liggen kunnen, als je daar met de juiste intentie naar kijkt, een begin zijn van groei en het opbouwen van flexibiliteit.

Aikido bestaat eigenlijk alleen maar uit het werken met conflict. Je wordt voortdurend aangevallen en ervaart weerstand. Ik ging inzien dat die aanvaller mij steeds de mogelijkheid biedt om te zien hoe ik op conflict en weerstand reageer. Mij de mogelijkheid geeft daarmee te oefenen en op zoek te blijven gaan naar de ruimte waarin ik wel kan bewegen. Dit heeft me veel geleerd voor het omgaan met conflicten en weerstanden in het dagelijks leven. Hoewel het lang niet altijd prettige situaties zijn zoek ik wat ik er als persoon van kan leren en hoe ik flexibel kan blijven.

Een aantal tips

1. Conflict of weerstand is niets anders dan energie die op je afkomt. Laat je die energie wat met jou doen of kan jij werken met de energie?

2. Voel en bedenk dat in conflict en weerstand altijd ergens het potentieel verborgen ligt om je te ontwikkelen. Ga op zoek naar wat jij kan leren ten aanzien van mindset, houding en reactiepatronen.

3. Weerstand zorgt voor beweging. Weerstand nodigt uit op zoek te gaan naar waar er wel ruimte is. Dat kan fysieke of mentale ruimte zijn.

4. Wanneer je weerstand voelt is het belangrijk om te ontspannen. Hierdoor blijf je voldoende informatie binnenkrijgen om op een effectieve manier te reageren.

Laat me weten wat jouw ervaringen met conflict en weerstand zijn, hoe jij daar tegenaan kijkt en of de tips je anders naar conflict en weerstand laat kijken.
Fijne dag!

Karin

 

 


Karin Karis

Karin Karis zet mensen in beweging.
Haar insteek: van je hoofd naar je lijf!

Karin is expert op het gebied van embodied leadership. Leren waarbij je lijf de essentie is. Zij gelooft dat leiderschap ontstaat door bewust en actief richting te geven en verantwoordelijkheid te nemen voor de keuzes die jij in je leven maakt.

Door onze houding en manier van bewegen te veranderen, veranderen we de omgang met de mensen om ons heen.