Hulp vragen heb ik niet van huis uit meegekregen. Mijn vader is het ultieme voorbeeld van een autodidact. Thuis werd alles zelf opgelost, gerepareerd of in elkaar gezet. Van jongs af aan heb ik geleerd hoe ik dingen zelf kon en moest doen. Onafhankelijkheid was een belangrijke goed. Daardoor heeft hulp vragen voor mij impliciet het label gekregen van afhankelijkheid, zwakte of niet slim genoeg zijn.
Ik moest daar aan denken toen ik vorige week een training in Londen volgde over embodied leadership. Tijdens deze week, waarin leiderschap en fysiek bewustzijn werd getraind, werkte je bijna voortdurend in koppels of kleine groepjes. We moesten elkaar continue feedback vragen en geven of delen wat er omhoog kwam tijdens de oefeningen. Ik merkte die week hoe fijn iedereen het vond om met elkaar te leren en de ander te kunnen helpen in zijn of haar proces. En ook om die hulp te vragen en ontvangen.
Bewust om hulp of feedback vragen en dat open kunnen ontvangen is vaak een van de moeilijkste dingen die er is. Het helpt echter om lekkerder in je vel te zitten en de verbinding met de mensen om je heen te versterken.
Waarom is het dan vaak toch zo moeilijk om hulp te vragen? Laten we eens kijken welke verhalen we onszelf vaak vertellen.
- Het is een teken van zwakte. Als ik het niet alleen of zelf kan ben ik niet in staat voor mezelf te zorgen.
- Het zorgt ervoor dat ik de controle kwijtraak.
- Ik ben dan tot een wederdienst verplicht. En wat als ik daar niet aan kan of wil voldoen?
- Ik ben anderen tot last. Iedereen heeft het al druk.
- Ik kan het zelf het beste doen. Het is sneller en makkelijker om het zelf te doen dan het over te dragen aan iemand anders.
Het zijn krachtige verhalen die we onszelf kunnen vertellen. En ze hebben veel invloed op hoe we met dingen omgaan. Ik merk bij mezelf dat vooral aanname 4 en 5 sterk in me verankerd zitten. Het zorgt ervoor dat ik te lang kan doormodderen met iets, soms teveel hooi op mijn vork neem en dat het mijn perfectionisme voedt. Welke herken jij en wat voor invloed hebben ze op je werk en in je relatie?
Tijdens de training zag ik weer wat delen, samenwerken en hulp vragen oplevert. Namelijk energie, kracht en verbinding.
Dus hier 5 redenen waarom het vragen en ontvangen van hulp jou en de mensen om je heen gaat veranderen.
- Als je om hulp vraagt deel je waar je mee bezig bent. Dat helpt je om je focus en energie erbij te houden. Het creert flow en zorgen ervoor dat hetgeen je mee bezig bent leuker en makkelijker wordt.
- Als je om hulp vraagt geef je anderen de mogelijkheid om hun talenten en vaardigheden in te zetten. Je stelt ze zo in staat om te groeien en hun kracht en passie te laten zien.
- Als je om hulp vraagt geef je iemand de mogelijkheid om te geven. Uit onderzoek komt dat geven een van de belangrijkste factoren voor geluk is.
- Als je om hulp vraagt geef je aan dat je de ander vertrouwt. Dit versterkt ook jullie onderlinge verbinding.
- Als je om hulp vraagt laat je zien dat ook jij niet perfect bent (ja, ik weet het, dit is een lastige), net als iedereen en dat schept een band. Het geeft ruimte om fouten te maken en te groeien.
Er zit dus kracht in je kwetsbaar opstellen. (Alhoewel je daarvoor vaak wel een intern drempeltje over moet). Uiteindelijk zijn we allemaal op zoek naar goedkeuring en erkenning. Het vragen van hulp zorgt wederzijds voor vertrouwen en verbinding. Zeker nu ik voor mezelf begonnen ben is vragen een van de belangrijkste vaardigheden die ik nodig heb om te groeien, zowel persoonlijk als zakelijk. Ik vind het een van de lastigste én een van de leukste dingen om te doen. Al doende leer ik en ervaar ik wat het oplevert.
Dus wie kan jij vandaag om hulp vragen en daarmee, omdat het in het engels zo mooi klinkt, give the gift of giving?
Fijne dag!
Karin
12 oktober kan je weer mee doen met de populaire instaptraining Krachtig!
Een mooie gelegenheid om te delen, vragen en samen te werken.
Ken je iemand die op zoek is naar zelfvertrouwen, eigen kracht en balans tip degene dan over de training. Wil je er bij zijn geef je dan snel op, het gaat snel met de aanmeldingen tegenwoordig!
Kijk voor meer informatie op www.kitochange.nl.
Deel deze informatie, als je het waardevol vindt, via facebook, twitter, linkedin of je mail zodat ook mensen uit je netwerk ervan kunnen profiteren.
Vandaag hulp gevraagd bij het omgaan met een voor mij moeilijk persoon. Ik ben nogal gevoelig voor negativiteit en zit in een training met een cursist die overal “nee” en “kan ik niks mee” op zegt. En dat gaat na 5 avonden toch wat overmatig irriteren:).
Natuurlijk ( want zo ben ik) zoek ik eerst de oplossing in mezelf. Maar na grondige soulsearching, was mijn conclusie dat ik hier in mijn eentje nu niet uitkom. Dus toch de trainer gemaild met een hulpvraag. En daarbij (zo voelt het een beetje) het risico lopen om een zeikerd te worden gevonden. Ook zo’n intern drempeltje 🙂