3 gewoonten die invloed hebben op je energie

Gelukkig hebben we allemaal slechte gewoonten maar als je de volgende gewoonten herkent dan kan het zijn dat je moeite hebt om het leven in beweging te zetten, ervaar je weinig energie en twijfel je vaak aan jezelf. Merk je ook dat je leeg loopt op de dagen dat je niets hebt gemaakt, uitgewerkt of van je lijst hebt kunnen strepen? Lees dan zeker even verder.

Je energie wordt sterk beïnvloed door de dingen die we doen. Al heel lang staat bijvoorbeeld het maken van een e-book, met belangrijke tips en informatie om aan jullie te kunnen weggeven, op mijn lijstje. En het feit dat die nog niet af is heeft steeds weer een negatieve invloed op mijn energie.
Je beïnvloedt je energieniveau echter positief als je dingen voor elkaar krijgt, kan veranderen of concreet kunt maken. Op dagen dat dat lukt ga je meestal met energie en een goed gevoel richting huis. Je productiviteit is een goede graadmeter voor je energie en succes. Ik merk dat ook in mijn bedrijf. Hoe meer ik in actie kom en dingen concreet neerzet, hoe beter het gaat en hoe meer energie ik ervaar en terug krijg.

Maar er zijn periodes waarin of taken waarbij het lastiger is om productief te zijn. De volgende drie gewoonten spelen daar vaak een grote rol in.

1. Perfectionisme

Perfectionisme zorgt ervoor dat je moeite hebt met dingen afronden. Het kan namelijk altijd beter, dus komt iets nooit af. Daar zitten vaak dezelfde ‘stemmetjes’ in je hoofd achter: angst om te falen, de beste willen zijn, angst voor kritiek. Het is het hoofd met twijfels en onzekerheden die het perfectionisme in stand houdt. Daardoor ben je vaak te lang met een taak bezig en omdat de taak moeilijk afkomt daalt langzaam je energie.

2. Bevestiging nodig hebben

bestaan bijvoorbeeld uit kritiek krijgen, op het matje geroepen worden ten overstaan

Herken je dat? Dat je eerst van iemand moet horen ‘Jij bent geweldig’ of ‘Wat een fantastische idee’ voordat het je lukt je idee om te zetten in concrete actie. Ook dit is een remmer op je produktiviteit. Je blijft hangen in ideeën als niemand er zijn goedkeuring aan geeft. Waarmee ik natuurlijk niet wil zeggen dat je jouw ideeën nooit zou moeten toetsen. Maar ga na of je bevestiging vraagt als advies of omdat je het nodig hebt om je eigen beperkende overtuigingen het hoofd te bieden. Als je goed naar je lichaam luister geeft die je het juiste antwoord.

3. Tevreden zijn met de status quo

Het lijkt wat tegenstrijdig om zowel perfectionisme en tevredenheid hier neer te zetten. Maar tevredenheid heeft hier te maken met het ontwikkelen van al je talenten en mogelijkheden om iets neer te kunnen zetten. Tevredenheid is de grootste vijand van persoonlijke ontwikkeling. De bereidheid om te willen veranderen is voor mij het sleutelwoord voor groei. Dus wil je je energie positief beïnvloeden kom dan uit je luie stoel en daag jezelf uit nieuwe en andere dingen te doen.

En kijkend naar mijn voorbeeld van het e-book herken ik dat deze drie beperkende gewoonten me tegenhouden om het af te schrijven. Dus hierbij de uitdaging aan mezelf om mijn perfectionisme overboord te gooien, niet meer te vissen naar bevestiging of het wel leuk en interessant genoeg is en niet te denken dat het zonder e-book ook wel goed is. Om dan daarna de boost van energie te ervaren als het af is en ik het naar jullie kan sturen.

Misschien wil je me wel helpen om een stapje verder te komen… Welke tips zou jij graag op een rijtje willen hebben en waar zou je meer over willen lezen? Heb je ideeën laat ze dan hieronder achter in het commentaarveld!

In het volgende blog geef ik je tips hoe je kan zorgen dat je sneller tot actie komt en daarmee dus je eigen energieniveau positief kan beïnvloeden.

Fijne dag!

Karin

Kijk voor het nieuwe najaarsprogramma op www.kitochange.nl

Deel deze informatie, als je het waardevol vindt, via facebook, twitter, linkedin of je mail zodat ook mensen uit je netwerk ervan kunnen profiteren.