Het is eigenlijk zo eenvoudig dat je er niet eens bij stilstaat: Alles waar je aandacht aan geeft groeit. Of het nou je kind is of de plantjes in je tuin. Hoe meer aandacht hoe beter ze het doen. Ook het tegengestelde is bekend. Afgezien van de die-hard-plantjes zullen de meeste namelijk verpieteren als je ze geen aandacht geeft.
Met deze gegevens in ons achterhoofd kunnen we eens kijken hoe je aandacht kan gebruiken in je reactie op dagelijkse gebeurtenissen.
In het bedrijf waar ik werk is er op dit moment veel aan het veranderen. (Waar niet?) Daarbij moeten mensen op andere afdelingen gaan werken die ze niet zelf gekozen hebben. En dat levert weerstand en boosheid op. Nadat we daar een gesprek over hadden gehad kwam een collega de volgende dag naar me toe. “Die opmerking over ‘Alles waar je aandacht aan geeft groeit’ heeft me nog wel even bezig gehouden. Ik merk dat ik mijn aandacht voornamelijk op mijn boosheid richt. Ergens is het fijn om me daar op te richten maar het zorgt er ook voor dat het steeds groter wordt. Ik kan het niet goed loslaten en het kost me eigenlijk alleen maar negatieve energie. Ik ga eens kijken of ik mijn aandacht niet op andere dingen, meer positieve, kan richten.”
Ik vond het mooi hoe ze zich daar bewust van was geworden. Je hebt namelijk altijd zelf de keuze waar je je aandacht op richt en wat je wilt laten groeien. En daarmee dus de mogelijkheid je energie te beïnvloeden.
Zelf merkte ik deze week ook weer hoe het werkt. Ik geef, door omstandigheden, al weer een tijdje aikidoles bij mij in de dojo. Ik vind dat erg leuk om te doen maar niet altijd makkelijk. Omdat ik er een beetje ingerold ben voel ik me in mijn docentenrol geregeld onzeker. ‘Sluiten mijn lessen wel aan bij wat iedereen wil leren, zijn ze wel interessant genoeg, snap ik het zelf eigenlijk wel?’. Nou ja, je kent ze waarschijnlijk wel, die onzekere gedachten. Als ik wat minder lekker in mijn vel zit, richt mijn aandacht zich op alles wat me kan bevestigen in mijn onzekerheid. Die signalen zie ik dan opeens ook steeds vaker terugkomen en worden steeds groter. Met als gevolg dat ik steeds minder lekker les sta te geven. Totdat ik het bespreekbaar maak en het weer makkelijker wordt mijn aandacht op de leuke dingen te richten.
Ik besef me dan weer dat ik altijd een keuze heb waar ik mijn aandacht op richt. Zijn dat de positieve aspecten of de negatieve?
Hoe zit dat bij jou?
Ben jij je bewust hoe en waarop je je aandacht richt? Zijn het de dingen die bijdragen aan je ontwikkeling of je ontwikkeling juist afremmen?
Toen ik mezelf die vraag ooit stelde schrok ik eigenlijk wel. Ik werd me bewust dat ik vaak mijn aandacht richtte op zaken die mijn eigen ontwikkeling niet ondersteunde. Door dat bewustzijn kreeg ik opeens ook de keuze er wat anders mee te kunnen doen.
Als je de volgende vragen beantwoord ben je beter in staat je aandacht te richten op waar je energie van krijgt.
1. Hoe reageer je op situaties die spanning en weerstand opleveren?
Situaties die spanning of weerstand opleveren zijn vaak gekoppeld aan het feit dat er iets moet veranderen, in jezelf of in de omgeving. Je moet bijvoorbeeld samenwerken met iemand die je niet zo graag mag en moet je dus open gaan stellen. Of je moet, zoals die collega, op een andere afdeling gaan werken en nieuwe dingen gaan doen. De basisreactie zijn ‘fight’ of ‘flight’. Je gaat in verzet en roept dat je het er niet mee eens bent, dat het niet kan en dat het niet eerlijk is. Of je trekt je terug en gaat in stilte zitten mokken. Dit zijn hele normale reacties. En volgens mij ook nodig om je aan te passen aan de nieuwe situatie. De volgende stap is om je bewust te gaan worden hoe je over de situatie denkt. Aan welke gedachten blijf je vasthouden en zijn die gedachten ondersteunend?
2. Wat zijn de negatieve kanten van de situatie?
Zet eens op een rijtje welke negatieve kanten er aan de situatie zijn. Ons onbewuste brein houdt van dingen die bekend zijn, van automatismen en gewoonten. Dit deel wil dus niet graag veranderen en zal zich richten op de negatieve kanten.
3. Wat zijn de positieve kanten van de situatie?
Aan veranderingen zitten ook vaak positieve kanten. In eerste instantie zijn we niet geneigd deze te willen zien. Het onbewuste brein voelt zich zoals gezegd bedreigd en geeft zich niet zo snel gewonnen. Kijk eens of je je aandacht naar je centrum kan brengen (Zie hiervoor ook 4-tips-om-uit-je hoofd-te-komen), stel jezelf open en zoek of je in de situatie uitdagingen voor jezelf kan vinden. Onderzoek eens of die vervelende collega misschien eigenschappen heeft waar jij wat van kan leren of dat je jezelf uitdaagt steeds open het contact aan te gaan om te zien wat er dan gebeurt. En wat zou je kunnen leren op die andere afdeling, kan je nieuwe vaardigheden ontwikkelen waar je plezier in hebt.
4. Op welke kanten wil jij je aandacht vestigen?
Bedenk voor jezelf wat je wilt met de situatie én met je energie. Waar wil jij je aandacht op richten en welke dingen wil je laten groeien? Als je je aandacht langere tijd op de negatieve aspecten richt zal dat effect hebben op je energie. Het kan natuurlijk zijn dat de negatieve aspecten zo groot voor je zijn dat het niet meer past bij hoe jij wilt werken of wie je wilt zijn. Dan kan je je uitdaging vinden in het op zoek gaan naar wat dan wel bij je past. Wil je echter wel in je huidige omgeving blijven zoek dan naar waar voor jou als persoon de uitdaging ligt. Waar kan jij jezelf laten groeien? Als je daar je aandacht op gaat richten zal je merken dat dat positieve invloed heeft op je energie!
Fysieke bewustwording kan je erg helpen om je aandacht en energie te richten op dingen die je ondersteunen.
Wil je daar meer over weten en ervaren? 25 augustus is er weer een nieuwe Krachtig!, de GRATIS introductietraining, om kennis te maken met de basisprincipes van fysieke bewustwording. Wil je meedoen of ken je iemand die het interessant zou vinden? Geef je op via info@kitochange.nl
Daarnaast start in het najaar een cyclus met thema bijeenkomsten. Aan de hand van thema’s als loslaten, grenzen bewaken en energie in balans houden leer je de principes toe te passen in voor jou relevante dagelijkse situaties.
Ik ben benieuwd naar waar jij je aandacht op richt. Ben jij tot interessante ontdekkingen gekomen bij het beantwoorden van de vragen hierboven? Deel ze met ons zodat je anderen met jouw bevindingen weer en stap verder kan helpen.
Deel dit artikel met je netwerk zodat ook jouw vrienden kunnen profiteren van de tips.
De titel van het mailtje – dat ik elke keer weer in mijn inbox zie – werkt als een reminder. Oh ja; waar schenk ik mijn aandacht nu aan. In het algemeen en NU? Even rustig ademhalen … en door. Langs dezelfde weg verder, radicaal anders, of een beetje anders. Ik lees net pas je blog, maar het heeft al verschillende keren zijn werk gedaan! Het begint met de eerste stap – bewust worden van je weerstand of van je geluksgevoel. Het levert me veel op om vooral mijn aandacht aan het positieve te schenken. In deze vakantieperiode (met zoveel zon) lukte dat best aardig. Morgen voor het eerst weer aan het werk… eens kijken hoe dat gaat!
Ik denk dat ik het mailtje maar als “ongelezen” markeer zodat ik er nog vaak aan herinnerd word als ik weer eens (teveel naar mijn zin) achter de computer zit. Snel dat ding weg, om mijn aandacht op andere dingen te richten 😉
Mooie tip om voor jezelf ergens een reminder te plaatsen! En de mail checken we inderdaad geregeld dus kom je de reminder makkelijk tegen. Ben benieuwd hoe je het toe gaat passen op je werk.