Leiderschap, a way of being

Als ik dit zit te schrijven sta ik op het punt om mijn bedrijf via internet de wereld in te sturen en daarmee zichtbaar te worden voor iedereen die dat wil. En dat is spannend en voelt als een grote stap. Het doet me ook terugblikken naar het proces dat me heeft gebracht waar ik nu ben. Als je me drie jaar geleden had gevraagd of ik ooit voor mezelf zou werken zou ik je hartelijk hebben uitgelachen. Maar blijkbaar lag er, zonder dat ik dat wist, toch ergens een zaadje te wachten om te ontkiemen. En dat zaadje is ondertussen uitgegroeid tot mijn bedrijf Ki to Change. Binnen Ki to Change gaat het om leiderschap. Het krijgt vorm in mijn bedrijf en heeft mijn bedrijf vorm gegeven.

Een aantal jaren geleden zou ik je niet gelijk gezegd kunnen hebben wat leiderschap is. Zou misschien iets geantwoord hebben over managers en directeuren. Door erover te lezen en het te ervaren heeft  het in de loop van de tijd voor mij echter veel meer betekenis en diepgang gekregen. Leiderschap als rol is één ding maar is niets zonder leiderschap als ‘way of being’. Dat laatste houdt voor mij in dat je de verantwoordelijkheid neemt voor de keuzes die je maakt en de acties die je neemt. Bewust als persoon willen groeien en daardoor ook anderen laten groeien. Daarmee wordt leiderschap iets dat niet alleen maar toebedeeld is aan managers, officieren en directeuren.

Dat leiderschap daardoor dus toegankelijk is voor iedereen was voor mij een eye-opener. In mijn eigen leven merkte ik steeds meer wat het nemen van verantwoordelijkheid voor mijn gedachten, gevoelens én acties voor invloed heeft op wat er gebeurt. En hoe aikido me helpt om de weerstanden die ik daarbij tegenkom te overwinnen. De combinatie van het nemen van verantwoordelijkheid, het toepassen van aikidoprincipes in mijn dagelijks leven en het zoeken naar nieuwe kennis heeft ervoor gezorgd dat ik nu keuzes maak waarvan ik nooit had gedacht dat ik ze zou maken. De  onzekerheid en onveiligheid die dat met zich meebrengt kan ik nu makkelijker vanuit balans en ontspanning te lijf gaan.

Eén van die keuzes is anderen helpen bij het ontwikkelen van leiderschap. Waarmee er een rond doorgaand proces aan het ontstaan is. Leiderschap krijgt vorm binnen mijn bedrijf en door het nemen van leiderschap lukt het me om dat vorm te geven. Zonder leiderschap zou ik niet zijn waar ik nu ben. Het is mooi om te ontdekken hoe dat pad zich aan het ontwikkelen is. Het wordt me steeds duidelijker dat leiderschap een keuze is en dat het nooit af is. Het is wat de Japaners de ‘do’ noemen. Het gaat om de weg naar meesterschap en daarin blijf je jezelf ontwikkelen hoe oud je ook wordt.

Mijn wens is dat ik met mijn groei mensen kan laten groeien en dat zij daarmee weer anderen laten groeien. Ik ben benieuwd welke ervaringen jullie hebben met het nemen van leiderschap over je leven en wat dat jou en anderen heeft opgeleverd? Laat je reactie hieronder achter.

6 reacties op “Leiderschap, a way of being

 1. Je mag trots zijn op je eerste stappen met je bedrijf! Ki to Change!
  Ik wens iedereen een KI to Change toe.
  Het zorgt ervoor dat niet alleen jouw bedrijf, maar heel veel mensen nog meer zullen groeien. Een prachtige bijdrage lever je daarmee! Succes Karin!

  • Diane, dank je wel voor je lieve woorden. Heb zin om te groeien en met wil daar veel mensen in mee gaan nemen!

 2. Wow, net als je training is de site fris, overzichtelijk een prettig om mee te maken.

  Als ik nu al zie en merk hoe mensen een ontmoeting met jou en je visie ervaren, kan het niet anders dan dat het een positieve golfbeweging in gang zet.

  Veel plezier met het proces!

 3. Karin,

  Van harte gefeliciteerd met het initiëren van je blog. Een mooi voorbeeld van wat je predikt. Super!
  Ziet er heel interessant uit

 4. Mooi eerste blog!
  Als ik deze tekst in een magazine had gelezen was ik nu enthousiast met een felroze marker aan de slag gegaan 🙂
  Woorden om te onthouden dus! ‘Prikbord-waardig’ zeg maar…
  Kijk uit naar je training. En naar je volgende blog…

  • Dank je wel, Suus! 1x per twee weken ga je op dinsdagen mijn nieuwe blog ontvangen met meer informatie over leiderschap en tips voor verandering.

Je kunt geen reacties meer plaatsen.