Vanochtend zat ik op de fiets en had bijna een botsing. Ik moest in een woonwijk een kruising oversteken. Voor me reed iemand die ik in moest gaan halen en uit haar rijgedrag schatte ik in dat ook zij rechtdoor ging. Net op het moment dat ik haar ging inhalen sloeg ze af naar links. Het ging gelukkig net goed en een beetje geschrokken riep ze me nog na dat het ook wel wat dom was dat ze geen richting aan had gegeven.
Ik realiseerde me toen dat het in het leven ook zo gaat. Dat als je duidelijk je richting bepaalt en die aangeeft het voor anderen makkelijker is om met je mee te denken en te anticiperen. Je kan richting aangeven door voor jezelf duidelijke doelen te stellen. Je hebt dan een ijkpunt om je op te oriënteren.
Weet jij welke richting je op wilt en hoe je anderen kan betrekken bij jou doelen?
Als jij voor jezelf doelen hebt gemaakt is het interessant om eens te kijken hoe je dat doel wilt bereiken. Het hebben van een doel betekent dat je van je huidige situatie naar een nieuwe situatie gaat. Je kan met verschillende intenties dat traject afleggen. De intentie heeft invloed op het bereiken van het doel en de interactie met de mensen om je heen.
Laten we eens drie intenties bekijken
1. Je hebt jezelf een doel gesteld maar wilt eigenlijk liever in de huidige situatie blijven.
Je energie zit dan meer achter in je lichaam. In de praktijk zal je zien dat je in je hoofd het doel wel hebt gemaakt maar er niet echt in gelooft. Je denkt dat je het niet waard bent, er niet slim genoeg voor bent of het niet kunt. Weerstand en barrières zullen je snel uit balans brengen en ervoor zorgen dat het lastig is je doel te behalen. Met deze energie ontlok je vaak twee reacties bij de mensen om je heen. Of de ‘redders’ komen op je af en peppen je op en slepen je mee richting jouw doel. Of mensen zullen snel hun interesse verliezen.
2. Je hebt jezelf een doel gesteld en wil kosten wat het kost dat doel behalen.
Het bekende oogkleppen op en gaan! Om je doel te behalen heel effectief. Toch? Barrières en weerstanden zijn pluisjes die kunnen worden weggeblazen. En dat is precies wat het doet bij de mensen om je heen. Op het moment dat je doordendert naar je doel zet je mensen vaak letterlijk en figuurlijk aan de kant. Ze doen uit zichzelf al een stapje opzij. Dat is fijn als je het allemaal alleen wilt doen. Heb je echter op een gegeven moment hulp nodig dan zal het echter lastig worden mensen te vinden die je willen helpen. Daarnaast loop je, als je op deze manier je doelen wilt halen, ook de kans dat je jezelf op den duur uitput. De bekende burnout.
3. Je hebt jezelf een doel gesteld en bent je bewust dat elke stap die je in de richting van je doel zet goed is.
Je weet goed waar je heen wilt maar bent je ook bewust waar je je op dit moment bevindt op weg naar je doel. Je hebt vertrouwen dat je je doel gaat behalen en staat open voor wat er op weg naar dat doel gebeurt. Vanuit deze intenties ben je meer gericht op het proces wat je doorloopt om je doel te behalen. Het is interessant hoe, in de praktijk, dit de interactie met de mensen om je heen beinvloedt. Anderen voelen het vertrouwen en de kracht die je dan hebt. Ze worden meegenomen in de richting die je op gaat, voelen verbinding en bieden je vaak zelf hun hulp aan.
Tijdens de introductietraining KRACHTIG! vertalen we deze intenties in een oefening. Het is elke keer weer bijzonder om te zien hoe de interactie verandert met het veranderen van de intenties. Wil je ook ervaren hoe intenties werken, hoe je je kracht kan voelen en wat dat doet in de interactie met de mensen om je heen? Meld je dan hier aan voor de volgende KRACHTIG! op zondag 25 augustus of de basistraining die half september start.
Neem een moment en laat me, hieronder, weten welke intentie voor jou het meest herkenbaar is of welke andere intentie(s) jij gebruikt als je iets wilt bereiken. Wat heb jij nodig om andere intenties te kunnen toepassen?
Deel dit artikel met je netwerk zodat ook jouw vrienden kunnen profiteren van de tips.