Geef 2014 meer kleur

De laatste dag van het jaar. Voor mij altijd weer een moment om even stil te staan bij het afgelopen jaar. En eigenlijk nog meer bij het komend jaar. Wat voor een jaar gaat het worden, waar wil ik aan werken, welke dingen wil ik doen, wat wil ik (verder) ontwikkelen? Wat mij helpt bij het stellen en beantwoorden van die vragen is een beeld dat ik vandaag graag aan jullie wil geven.

Ik heb het beeld gekregen tijdens een periode waarin ik uchi deshi was bij een dojo in Montreux. Uchi deshi betekent dat je fulltime inwonend student bent in een dojo, de plaats waar je krijgskunst beoefent. Een keer per week hadden we een gezamenlijk ontbijt met de sensei (leraar) daar en bespraken we de toepassing van aikido in het dagelijks leven en het leven in het algemeen. Dit waren altijd zeer boeiende gesprekken, alhoewel ze spiritueel af en toe ook wel boven mijn pet gingen…

Tijdens 1 van deze gesprekken ging het over de relatie tussen de leraar en de student. De beeldspraak die de sensei gebruikte was voor mij heel sterk en ik heb hem mij als beeld toegeëigend en zelfs iets uitgebreid. Ik wil hem graag met jullie delen.
Volgens zijn visie, en ook de mijne, gaat het er om jezelf en de mensen om je heen te laten groeien. Het beeld dat hij daarvoor gebruikte was die van kleur. Bij je geboorte, zei hij, ben je een lichte kleur en het is je taak om tijdens je leven je kleur te laten intensiveren naar een steeds vollere en diepere tint. De relatie tussen de leraar en de student bestaat er, in zijn ogen uit, dat je bijdraagt aan de ontwikkeling van de kleur van de ander. Maar dat gaat natuurlijk verder dan alleen leraar en student. Het gaat om alle relaties die je hebt met de mensen om je heen. Dat kan je partner zijn maar ook vrienden en collega’s.

Neem de afbeelding bij het blog als uitgangspunt. Zelf ben je bijvoorbeeld de rode kleur, je partner, beste vriend of vriendin of je collega is de blauwe. Het doel is dat je je eigen kleur steeds dieper maakt en ook bijdraagt aan het dieper worden van de kleur van de ander. De uitbreiding die ik gemaakt heb aan het beeld is de paarse kleur in het midden. Die staat voor je relatie samen. Rood en blauw maakt paars. In het begin van je relatie, vriendschap en samenwerking zal dat nog een licht paars zijn. Door aandacht te geven aan het ontwikkelen van je relatie, bewust te investeren, kan je samen groeien en de kleur van je relatie intensiveren.

Met dit beeld wil ik je drie vragen meegeven voor het komende jaar:

1. Wat ga jij komend jaar doen om je eigen kleur te intensiveren?

2. Hoe kan jij, in 2014, een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de kleur van mensen in je omgeving?

3. Welke dingen kan je ondernemen om de kleur van de relatie met de mensen om je heen te verdiepen in het nieuwe jaar?

Wat die vragen voor mij betekenen?
Ik ga grote stappen met Ki to Change maken. Mezelf verder scholen in fysiek leiderschap, misschien zelfs in Amerika. Elke maand minstens 1 boek lezen, mijn meditatie elke ochtend blijven doen en zelf een boek schrijven.
Ik heb tijd voor de mensen in mijn omgeving om er voor ze te zijn, naar ze te luisteren en zoek dingen waarin ze hun kwaliteiten kunnen tonen.
Ik besteed tijd aan de mensen die belangrijk voor me zijn en ga meer dan vorig jaar samen op pad en leuke dingen doen.

Wat roept het beeld van de kleuren bij jou op?

Ik wens je een mooi en kleurrijk 2014!

Een reactie op “Geef 2014 meer kleur

  1. V. Happy (dat Violently mag er wel af zo langzamerhand) schreef:

    Proberen vaker ’s morgens en ’s avonds te bewegen, , te rennen, te springen, om geest en lijf te laten stromen en rust te creeeren.

    Waarde(n)loos luisteren, en mensen die goed voor mij zijn toelaten.

Je kunt geen reacties meer plaatsen.