Een jaar inzichten

1 oktober bestond Ki to Change een jaar. Voor mij een mijlpaal om even bij stil te staan. Wat is er veel gebeurd in een jaar! Waar er anderhalf jaar geleden alleen nog wat vage ideeën in mijn hoofd zaten hebben nu meer dan 150 mensen een training of coaching bij Ki to Change gevolgd, zijn er bijna 100 mensen die me volgen via facebook en heb ik via 8 blogs mijn kennis met jullie kunnen delen.
Ik kijk met verbazing terug naar het afgelopen jaar en naar de ontwikkeling die ik en ook Ki to Change hebben doorgemaakt. Ik voel veel dankbaarheid voor alle mooie en bijzondere mensen die ik in het afgelopen jaar heb mogen ontmoeten, de kennis die ik heb opgedaan en de inzichten die ik heb gekregen. Vandaag wil ik een aantal van die inzichten met jullie delen.

Maar voordat ik dat doe wil je laten weten hoe belangrijk jullie zijn! Misschien besef je het niet maar je komst naar de training(en), je feedback en vooral het delen van mijn informatie op facebook, via linkedin, je mail en mond-op-mond naar de mensen om je heen hebben er voor gezorgd dat Ki to Change zo snel kan groeien. Dank daarvoor en je helpt me erg als je dat wilt blijven doen!

De volgende inzichten wil ik graag met jullie delen:

1. Beweeg
Ik bedoel hiermee zowel mentaal als fysiek bewegen. Om iets te veranderen in je leven heb ik gemerkt dat je eerst het inzicht moeten hebben dat je wat wilt veranderen. De volgende stap is dan te kijken wat je daar voor nodig hebt. Ik heb tot nieuwe inzichten en overtuigingen moeten komen om te kunnen veranderen. Zonder dat zou ik geen interne motivatie gehad hebben om te veranderen.

Het fysieke stuk bestaat uit letterlijk in de actie komen. Alles wat ik het afgelopen jaar ontwikkeld en gedaan heb is alleen maar gelukt door in actie te komen. Door achter de computer te gaan zitten en te typen, door met mensen te praten, door data te plannen en uitnodigingen te versturen. Met name dat laatste is essentieel. Bij het ontwikkelen van nieuwe producten merk ik toch altijd wat uitstelgedrag. Door een datum te plannen moet ik en gebeurt er van alles.

2. Investeer in jezelf
Een van de beste tips die ik heb gekregen tijdens trainingen die ik de afgelopen tijd heb gevolgd is om geld apart te zetten om te investeren. Dit klinkt gelijk heel groot en ingewikkeld. Waar het in feite om gaat is dat je, in het advies dat ik kreeg, 20% van je inkomen op een aparte rekening zet om je te ontwikkelen. Het kopen van een boek, het volgen van trainingen, een massage. Misschien vind je 20% veel, kijk dan voor jezelf wat je daarvoor apart wil zetten. Het leuke is dat je na een jaar een bedrag hebt staan waardoor je opeens die training, die je duur vond, wel kan doen. En dat je zonder schuldgevoel weer een boek mag aanschaffen. Je zal verbaasd staan hoe dat je helpt in je ontwikkeling en het in beweging komen.

3. Zie je onzekerheden en angsten onder ogen
Als je mij drie jaar geleden had gevraagd of ik ooit voor mezelf zou beginnen dan zou ik heel hard gelachen hebben. Niets voor mij! Ik hou van financiële zekerheid, sparen voor later en regelmaat. Dus nu ik opeens zelf mijn geld moet gaan verdienen en mezelf moet positioneren kom ik veel onzekerheden en angsten tegen. Door daar goed naar te kijken zie ik ook steeds beter dat die angsten en onzekerheden gekoppeld zijn aan beperkende overtuigingen. En die zorgen ervoor dat ik, als ik bij die overtuigingen blijf, niet ga bewegen en dus niet verder kom. Door veel te lezen, met mensen te praten en trainingen te volgen lukt het me om andere overtuigingen te activeren en te bouwen aan mijn zelfvertrouwen en veranderen van gedrag.

4. Ga een commitment aan.
Tijdens een sabbatical, zo’n dik twee jaar geleden, ben ik veel met de vraag bezig geweest welke waarden ik in mijn leven belangrijk vind en welke ik wil uitdragen in de wereld en de mensen om me heen. De antwoorden op die vraag en het gevoel dat ik in die periode had hebben me een beeld gegeven hoe ik mijn leven invulling wil geven. Ik heb toen besloten het commitment aan te gaan alleen nog dingen te doen die bijdragen aan dit beeld. En dat is niet altijd makkelijk. Het vraagt verantwoordelijkheid en doorzettingsvermogen en als je moe bent of het even niet zit zitten is de neiging groot het er bij te laten zitten. Maar omdat het commitment fysiek is ingebed kan ik er steeds weer naar terug en mijn hoofd met twijfels en onzekerheid ermee tot zwijgen brengen.

5. De principes van Ki to Change werken
Er was het afgelopen jaar niet zoveel gebeurd in mijn leven als ik mijn eigen principes niet had toegepast. Elke keer dat de twijfel of onzekerheid toesloeg en ik dacht ‘waar doe ik het allemaal voor’ ging ik terug naar mijn centrum, voelde ik waar ik spanning opbouwde en liet dat los en zorgde ik dat ik even diep zuchtte en mijn adem naar beneden bracht. Ik kon terug naar mijn fysieke commitment, mijn interne beeld en wist weer waar ik naar toe wilde. Daardoor lukte het weer in beweging te komen en te blijven.

Ter afsluiting wil ik je nog wat meegeven. Van de groep vrienden bij wie ik voor het eerst mijn ideeen de wereld ingooide heb ik toendertijd inspirerende citaten gekregen. Ik wissel ze elke dag en die van vandaag past mooi wat ik het afgelopen jaar ervaren heb:

‘Almost anything you do seems insignificant. It is very important that you do it. You must be the change you want to see in the world.’
Mahatma Ghandi

Welke inzichten die je het afgelopen jaar hebt gekregen of nieuwe dingen die je hebt gedaan wil jij met ons delen? Schrijf ze in het commentaarveld hieronder. Jouw tips kunnen waardevol zijn voor anderen!

Fijne dag!

Karin